Premiér Andrej Babiš(ANO) plánuje v pondělí probrat požadavek na návrh odvolání šéfa antimonopolního úřadu

Požadavek na odvolání šéfa antimonopolního úřadu (ÚOHS) Petra Rafaje probere v pondělí premiér České Republiky Andrej Babiš ( za ANO) spolu s koaličními sociálními demokraty (ČSSD).

Zdroj: irozhlas.cz

K odvolání šéfa antimonopolního úřadu vyzvaly neziskové organizace na jednání protikorupční rady vlády a také Ústecký kraj. Sociální demokraté uvádějí, že výměna v čele úřadu je na místě. Podle informací Rafaj nebyl na pondělí na Úřad vlády pozván. Druhý mandát mu skončí v polovině příštího roku, podle zákona nemůže být jmenován potřetí. Jeho odvolání je v kompetencích i prezidenta Miloše Zemana.

Zdroj: zpravy.aktualne.cz

V uplynulém týdnu se premiér k požadavku odmítl vyjádřit s tím, že se s materiály seznámí a vládní strany k tomu zaujmou „nějaké stanovisko“. Uvedl také, že výzvách zatím nejednal s prezidentem, schůzku s ním v nejbližší době sjednanou nemá. Podle vyjádření ÚOHS k odvolání není důvod, protože Rafaj nebyl z ničeho obviněn.

Zdroj: archiv.ihned.cz

Policie má větší zájem o Rafajovy schůzky s hejtmanem Jiřím Čunkem. Schůzky daly do souvislosti mimo jiné s rozhodováním o soutěži na projekt kontroverzní nové zlínské nemocnice za osm miliard, který Čunek tvrdě prosazuje. Čunek schůzky přiznal, podle něj společně řešili jeho „senátní aktivity“. Podobně mluví i Rafaj.

Zdroj: domaci.ihned.cz

Zákon o antimonopolním úřadu uvádí, že prezident může odvolat předsedu úřadu na návrh vlády. Odvolat ho lze jen, pokud nevykonává funkci po dobu delší než šest měsíců, nebo narušuje závažným způsobem důstojnost své funkce anebo nezávislost a nestrannost úřadu.

Share