Objevil se neskutečný poklad pro rodinu cirkusáků: Rekonstrukce legendární maringotky Karla Kludského mladšího

60letý Michal David je prasynovcem známého cirkusového principiála Karla Kludského ml. Známý cirkusák pomůže městu Jirkov nakonec opravit maringotku Kludského.

“Maringotka je kusem historie cirkusu Kludský, který, jak jsem se přesvědčil je známý až v Americe,” řekl Michal, a poděkoval městu Jirkov, které odkoupilo ji od soukromého vlastníka z Prahy, a tím ji zachránilo.

Zdroj: rozhlas.cz

Michal také přislíbil starostce Darině Kováčové, že pomůže s financováním rekonstrukci maringotky. Jirkov na ní už vyčlenil 1,5 milionů korun, ale je to pořad málo.

“Je to pro mě úžasný dárek k 60. narozeninám. Jsem velmi dojat. Děkuji Jirkovu mockrát. Jsem hrdý, že jsem z rodiny komediantů a umělců,” uvedl cirkusák.

Zdroj: rozhlas.cz

“Můj pradědeček Karel Kludský měl mezi válkami největší cirkus na světě. Měl tři manéže a 700 zvířat. Když se blížila druhá světová válka, lidé měli jiné starosti, a můj pradědeček cirkus neudržel,” řekl Michal.

“Chtěl zachránit zvířata, a kvůli tomu na počátku války se je pokusil dopravit do africké rezervace. Loď ale Němci potopili, a zvířata zahynuly,” uvedl David.

Zdroj: i60.cz

Michal se velmi těší na zrekonstruovanou maringotku. Koncem roku 2021 se rád stane kmotrem muzea, které vznikne z maringotky.

“Je tam zachovalá ložnice, koupelna, krásný nábytek a kazetové stropy. Je to velký kus historie,” řekl Michal, který je jistý, že po rekonstrukci Česku bude závidět cely svět.

Zdroj: rozhlas.cz

Share