Sedm nejlepších filmů založených na knižních předlohách

Mezi miliony různých filmů jsou speciální žánry – filmy založené na slavných knihách. Takové filmy jsou obvykle horší než jejich tištěné verze, ale existují i hodná díla. To jsou ty, o kterých budeme mluvit v našem dnešním článku. Zde najdete 7 nejúspěšnějších filmových adaptací knih. Všechny jsou velmi profesionálně nasnímány, hluboko přemyšlené, emotivní a dojemní. Tyto filmy jsou pro promýšlející a citlivé diváky, kteří se po sledování rádi ponoří do svých myšlenek. Pokud právě patříte k tomuto druhu osobností, ujistěte se, že si tento výběr zapamatujete – bude se vám líbit. Užijte si své prohlížení!

Pianista

Drama „Pianista“ německého režiséra Michaela Hanekeho získalo mnoho prestižních filmových cen, včetně tří cen na filmovém festivalu v Cannes a „Cesar“. Obraz vychází ze stejnojmenného románu rakouského spisovatele, nositele Nobelovy ceny Elfridy Jelinek.

Zdroj: Csfd.cz

Film vypráví těžký příběh Eriky (Isabelle Huppert), profesorky na vídeňské konzervatoři. Vyučuje nejtalentovanější studenty na klavírní třídu a vnáší do mladých myslí lásku ke Schubertovi a Schumannovi. Erika žije v malém bytě se svou matkou (Annie Girardot), starou ženou s hroznou povahou, která dokázala nejen dostat svého manžela do blázince, ale také prolomit psychiku své vlastní dcery. Celý život vychovávala Eriku pro své osobní použití, obávala se, že zůstane sama ve stáří a umře. V důsledku toho byla Erika uvězněna v domě své matky, a byla na hraně rozhodnutí mezi svou matkou a okolním světem…

Kód Enigmy

Nejzajímavější filmová adaptace založená na historických skutečnostech. Britská tajná služba spojuje nejlepší matematiky a stanoví jim ambiciózní cíl: rozbít kód fašistického šifrovacího systému. Vynikající vědec Alan Turing (Benedict Cumberbatch) má na starosti brainstorming.

Zdroj: Csfd.cz

Pro celou svou genialitu je kryptograf naprosto nesnesitelný, pokud jde o komunikaci s lidmi: je arogantní a odvážný. Jedině kryptografka Joan Clarkovou (Keira Knightley) byla prostřednice, která tvořila práci skupiny. Tento příběh však není o lásce muže a ženy, jak se na první pohled může zdát. Společně vytvoří první počítač na světě, který by mohl zachytit nepřátelské rádiové signály.

Barevný závoj

Moderní adaptace románu Somerseta Maughama: „The Painted Veil“. Počátek dvacátého století, Šanghaj: Anglický lékař se dozví o nevěře své ženy. Přestože mezi manželi nejsou žádné vášnivé pocity, jeho pýcha je zraněná. Walter se rozhodne „vzpřímit“ Kitty a přijme nabídku na práci ve vzdálené čínské provincii.

Zdroj: Csfd.cz

Jak uhodl, milenec jeho manželky nebyl připravený náhle změnit svůj život kvůli Kitty, která byla do něj zamilovaná, a ona, aristokratka od narození, neměla jinou možnost, než jít se svým manželem do vesnice nakažené cholerou. A pak se události začnou vyvíjet zcela nepředvídatelným způsobem …

Paní Bovaryová

Román Gustava Flauberta: „Madame Bovary“ není jen mistrovským dílem světové literatury, ale také jedním z nejpopulárnějších děl pro filmovou adaptaci. Poté, co Ema opustila studium v klášteře, připravuje se oženit se s vesnickým doktorem Charlesem Bovarym. V předvečer svatby dívka posvátně věří, že nejšťastnější doba jejího života se blíží, ale tyto naděje se nesplní.

Zdroj: Csfd.cz

Ema se společně se svým novým manželem přestěhovala do malé vesnice Ionville, kde se nic neděje, a každý den je jako jiný. Charles, na kterého nedávno s takovou láskou hleděla před oltářem, nyní způsobuje její jediné zklamání: věčně fascinovaný jeho pacienty je cizí romantice a fantazii, věří, že na světě není nic lepšího než mír. Ale Ema o takovém životě ani nesnila.

Ranhojič

Fascinující film založený na stejnojmenném románu Noaha Gordona o neuvěřitelné cestě, plné nebezpečí a zajímavých setkáních mladého hrdiny k porozumění medicíně. Děj se odehrává v 11. století v Anglii, v době, kdy mnoho vědomostí propadlo v zapomnění, protože církev bojovala proti černé magii ve všech jejích projevech.

Zdroj: Csfd.cz

Medicína také ztratila základy, které položili Hippokrati a římští lékaři. Robert Cole je muž, který má mimořádný dar: může cítit smrtící nemoc jakékoli osoby. Nejprve si to všiml sám v sobě, když jako malý chlapec měl pocit, že jeho matka zemřela na apendicitidní útok. Robert je nekontrolovatelně přitahován k pochopení medicíny, začíná dlouhou cestu a nakonec potká svého skutečného mentora.

Escobar

Biografické drama vypráví příběh o životě Pabla Escobara – kolumbijského politika a jednoho z nejslavnějších a nejbrutálnějších zločinců dvacátého století. Film je založen na vzpomínkách Escobara a novinářky Virginie Vallejo. Hlavní roli ve filmu hráli vítězové Oscaru Penelope Cruz a Javier Bardem. Escobar a Vallejo se setkali v roce 1983.

Zdroj: Csfd.cz

Do té doby bylo jméno Pabla Escobara známo téměř všem Kolumbijcům a večírky v jeho domě navštěvoval smetánka společnosti – umělci, obchodníci, fotbalisté, novináři, modelky. Vallejo byla velmi ohromena Escobarovými ušlechtilými gesty: použil své vlastní prostředky k financování výstavby domů pro chudé. Poté se novinářka rozhodla, že se nestará o to, odkud Escobar peníze získal – hlavní věcí bylo, jak je použil.

Úkryt v zoo

Spiknutí je založeno na skutečném příběhu. Ve 30. letech byl ředitelem Varšavské ZOO Jan Zabinski a žil na její území se svou manželkou Antoninou. Antonina zvířata velmi milovala – zacházela se svými mazlíčky jako s dětmi. Uměřený život plný příjemných starostí však skončil začátkem druhé světové války a invazí Polska nacistickým Německem.

Zdroj: Csfd.cz

Zoo byla uzavřena a při bombardování města zemřelo mnoho zvířat. Jan se stává členem polských partyzánů. On a jeho žena skrývají stovky Židů v prázdných klecích a tucet dalších ve svých domovech. V nelidských podmínkách se pár snaží pomoci v podzemí, které se nachází na území bývalé zoo, podporovat lidi, kteří byli v jejich péči, a nešťastná zvířata, kterým se podařilo přežít.

 

Po shlédnutí některého z těchto filmů získáte skutečné estetické vyžití.

Share