Psi rozumějí lidskou řeč: dokázal to nejnovější výzkum vědců

Psi byli vždy považováni za velmi inteligentní zvířata. Vědci však prokázali, že pokud budou lidé hovořit určitým způsobem, budou psi rozumět dané osobě a budou k ní s větší pravděpodobností přátelský.

Zdroj: Insider.com

Dr. Katie Slocombe spolu s kolegy z Psychologického ústavu na York University ve Spojených státech provedla studii, ve které se pokusila zjistit, jak psi vnímají lidskou řeč, jak moc rozumí manipulaci a za jakých podmínek si čtyřnohý přátelé rozvíjejí náklonnost a přátelskost.

Zdroj: Clutch.ua

Myšlenka, že psi mají tendenci chápat lidskou řeč, byla pozorována ve výzkumu, a zjistilo se že s laskavým tónem vykazují zvířata větší sympatie a přívětivost.

Zdroj: Active.com

Během studie byl jeden pes osloven dvěma úplnými cizími lidmi. Jeden s ním mluvil obvyklým hlasem a přísným, zdrženlivým tónem. Druhá osoba s ním mluvila jako s dítětem, používala mazlivá slova, její hlas zněl laskavě a něžně – vše bylo stejné, jako při malých dětech.

Zdroj: Thesprucepets.com

Ukázalo se, že psi stěží reagují na člověka, který mluví běžným hlasem. Ale na toho, kdo s nimi mluví jako s dítětem, reagují se zvýšenou přívětivostí, ochotněji se řídí příkazy, rychleji se učí a cítí skutečnou náklonnost.

Všichni psi, kteří se výzkumu účastnili, bez výjimek, projevili náklonnost k tomu, kdo s nimi mluvil laskavě a dával jim jemné drobné přezdívky, hráli si s ním více a byli více přátelští.

Zdroj: Nypost.com

Psi tak chápou a oceňují náklonnost. Líbí se jim, když projevují lásku a péči. Milující tón a přezdívky vám umožní rychle se spojit s vaším domácím mazlíčkem. Bude poslouchat a lépe plnit příkazy, bude se učit rychleji, protože bude cítit náklonnost k člověku a chce ho potěšit.

Zdroj: Thesprucepets.com

Share