„Pravděpodobně budou převažovat srážky lokálního charakteru“: jaké jsou očekávání meteorologů

V první půlce srpna týdenní průměry maximálních teplot budou pohybovat kolem 25 stupňů Celsia. Po deštivém a trochu chladnějším začátku příštího týdne se oteplí a počasí se ustálí. Meteorologové také očekávají střídání chladnějších a teplejších období.

Zdroj: kouzelnavychova.cz

Celkově bude srpen teplotně průměrný až slabě nadprůměrný, srážek by mělo být jako obvykle v tuto dobu. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Zdroj: flowee.cz

„Následně předpokládáme v průměru relativně sušší období, pravděpodobně budou převažovat srážky lokálního charakteru (přeháňky, bouřky), což povede k větším regionálním rozdílům v celkovém měsíčním úhrnu,“ uvedl ČHMÚ.

Zdroj: flowee.cz

Pršet má nejvíce v týdnu od 3. srpna. V něm meteorologové očekávají nejvyšší týdenní úhrny, a to zejména kvůli vydatným srážkám ze začátku týdne.

Zdroj: deti.vira.cz

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Share