“Počty případů sice rostou, ale nepřibývá vážných případů“: jaká nová opatření vstoupí v platnost od dneška

Ode dneška povinnost nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 lidí platí v celé České republice. Za vnitřní hromadné akce nad 100 lidí jsou považováné kulturní a sportovní akce, ale také svatby a pohřby uvnitř budov.

Zdroj: rouskyonline.cz

Od pondělí navíc bude omezena kapacita těchto akcí na 500 osob, nyní činí až 1000 lidí.

Zdroj: rouskyonline.cz

Opatření ohledně nošení roušek se netýká obchodů nebo restaurací, ale sportovních a kulturních akcí.

Zdroj: fkteplice.sportmade.cz

Počty případů podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) sice rostou, ale není zasažená riziková skupina starších 65 let a nepřibývá vážných případů, které vyžadují hospitalizaci. Stát nechce zavádět žádná opatření, která by omezovala ekonomiku nebo volný pohyb osob. Přijatá opatření vycházejí z informací krajských hygienických stanic podle jejich zkušeností s novými ohnisky, řekl ministr.

Zdroj: blanensky.denik.cz

Opatření se netýká obchodů nebo restaurací a proto podle Vojtěcha není možné bary a diskotéky, kde se podávají třeba nápoje, vydělit z provozoven stravování, pro která opatření neplatí. Musí jít o organizovanou akci s omezeným počtem návštěvníků v jednom čase a na jednom místě.

Zdroj: blanensky.denik.cz

Účinnost přijatých opatření se bude podle ministra vyhodnocovat, zřejmě po dvou týdnech. V příštím týdnu bude také připravený několikastupňový takzvaný semafor, který bude doporučovat hygienikům, jaká opatření přijmout při zhoršené epidemické situace.

Share