“O povolený odklad hrazení nájemného požádalo 44 lidí. O odklad splátek půjčky si požádalo asi 75 tisíc lidí, takže problém s cash-flow jich mělo řádově víc“: jak koronavirová krize ovlivnila financové možnosti obyvatelů

Ti, kteří přišli kvůli epidemii o příjem, mohou zažádat o posunutí splatnosti nájemného, a to do začátku srpna. Takto vzniklý dluh pak musí splatit do konce kalendářního roku. Této možnosti však využilo jen minimum lidí.

Koronavirových „nájemních prázdnin” zatím využilo pouhých 34 lidí. O potvrzení úřadu práce jich požádalo 44, deseti z nich však úřad odklad zamítl. Odložení nájmu totiž může způsobit třeba to, že žadatel ztratí nárok na příspěvek na bydlení.

Zdroj: healtheuropa.eu

Zákon schválený poslanci koncem dubna má pomoci lidem, které zasáhla opatření spojená s nemocí COVID-19.„O zákonem povolený odklad hrazení nájemného si zatím, podle údajů platných k 28. červnu 2020, požádalo 44 lidí,“ uvedl Jan Brodský z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Ke schválení odkladu totiž žadatel potřebuje potvrzení úřadu práce o tom, že jeho příjmy byly postiženy epidemií koronaviru. Toto potvrzení pak úřad vydal 34 lidem. Co tedy lidé teď ušetřili, budou muset doplatit na konci roku. „Jde tedy o ochranu před jednostrannou výpovědí,“ řekl Brodský.

Zdroj: ey.com

Zdůraznil přitom, že opatření se nevztahuje na hrazení záloh na služby a energie. Dále by podle něj mohl být malý zájem způsobený i možností požádat o dávku mimořádné okamžité pomoci a o další dávky. Na posunutí platby nájmu se tak podle mluvčí resortu Veroniky Vároši pronajímatelé s nájemci mnohdy domluvili sami, bez zapojení úřadu práce.

Zdroj: coe.int

„Do problému s placením nájemného se podle našich odhadů mohlo dostat až sedm tisíc domácností,“ uvedla s tím, že malý počet zájemců dokazuje, že opatření pomohlo těm nejpotřebnějším. „A také to, že zafungovaly jiné mechanismy, jako například sociální dávky a podpory, složené kauce, ošetřovné,“ doplnila. Že by čísla mohla být podhodnocená, si myslí i analytik neziskové společnosti Člověk v tísni Davida Borgese. „O odklad splátek půjčky si požádalo asi 75 tisíc lidí, takže problém s cash-flow jich mělo řádově víc,“ řekl.

Zdroj: nippon.com

Podle Aleny Zieglerové z Institutu pro sociální inkluzi je zase nízký počet žadatelů způsobený nevýhodami celého systému, třeba tím, že zájemci musí v plné výši zaplatit již červencový nájem spolu se splátkami předchozích nájmů. „Nevýhody odkladu nájemného byly veřejnosti prezentovány neziskovými organizacemi i úřadem veřejného ochránce práv. To nejspíš způsobilo odrazení většiny osob v potížích od využití této od začátku nedomyšlené pomoci,“ míní Zieglerová.

Zdroj: afro.who.int

O odklad nájmu si mohou požádat lidé, kterým epidemie koronaviru prokazatelně snížila příjem. Potvrzení od úřadu práce získají lidé, kteří přišli o zaměstnání, jsou v evidenci uchazečů o práci, pobírali ošetřovné, doklad o nařízené karanténě nebo o přerušení či ukončení živnosti.

Podle průzkumů přitom o práci přišlo na 200 tisíc lidí, další nárůst nezaměstnanosti se očekává v červenci a v září. Neziskové organizace a experti varují, že Česko se může dostat do „dluhové pandemie“.

Share