Nepokoje kvůli Hagia Sofia: Řekové pálí turecké vlajky a Turecko doporučuje zapomenout na „byzantský sen“

Vlády Řecka a Turecka si vyměňují tvrdá prohlášení o pátečních modlitbách v Istanbulské Hagia Sophia, která se za pomoci tureckých orgánů stala mešitou, nikoli muzeem.

V době, kdy se turecký prezident Recep Tayyip Erdogan účastnil první modlitby v Hagia Sophia za 86 let, v Řecku zvonily zvony a protestující pálili turecké vlajky. Navíc, Turecké ministerstvo zahraničí vydalo v sobotu tvrdé prohlášení v souvislosti s pátečními protesty v Řecku.

 

Zdroj: Wionews.com

 

„Zkažené děti v Evropě nemohly z dohledu věřících, kteří se modlí v Hagia Sophia, znovu začít snít,“ řekl mluvčí tureckého ministerstva zahraničí Hami Aksoy.

„Od dneška musí Řecko zapomenout na byzantský sen, kterého se nedokázalo vzdát 567 let.“

Pád Konstantinopole

Zástupce tureckého ministerstva zahraničí tedy naznačuje pád Konstantinopole v roce 1453, kdy bylo hlavní město Byzantské říše zajato osmanskými Turky. Poté se z Hagia Sophia – památníku byzantské architektury postavené ve 6. století stala mešita.

 

Zdroj: Wionews.com

 

V roce 1934 se z tohoto místa stalo muzeum a nedávno turecké úřady znovu změnily svůj postoj a nyní se oficiálně nazývá „Velká mešita Hagia Sophia“.

První muslimská modlitba za 86 let, na které se zúčastnil turecký vůdce, se konala v pátek v Hagia Sophia. Mnoho křesťanských osobností, včetně papeže, bylo proti tomuto rozhodnutí.

Zdroj: BBC.com

 

Řecká vláda, která má tradičně špatné vztahy s Tureckem, je však zvláště tvrdá, ačkoli je s touto zemí členem NATO. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis v pátek označil Turecko za „zdroj problémů“ a uvedl, že rozhodnutí učinit z Hagia Sophia mešitu bylo „urážkou civilizace 21. století“.

„To, co se dnes děje v Istanbulu, není demonstrací síly, ale důkazem slabosti,“ řekl řecký předseda vlády.

Protesty

Během pátečních modliteb v Hagia Sophia zazněly v pravoslavných kostelech přes Řecko zvonky jako znamení smutku. Církevní vlajky byly sníženy.

 

Zdroj: Alaraby.co.uk

 

Během jednoho z protestů v Soluni demonstranti spálili tureckou vlajku. „Důrazně odsuzujeme skutečnost, že řecká vláda a členové parlamentu vyvolali ve svých nepřátelských prohlášeních nepokoje na veřejnosti a dovolili, aby naše slavná vlajka byla otevřeně spálena v Soluni,“ uvedl mluvčí tureckého ministerstva zahraničí.

Turecké úřady trvají na zachování kulturního dědictví Hagia Sophia a na tom, aby na stěnách katedrály nedošlo k poškození starověkých fresek a mozaik. Během pátečních modliteb byly pokryty bílými tkaninami.

 

Zdroj: France24.com

 

Kvůli karanténním opatřením se v Hagia Sophia shromáždilo relativně málo lidí, ale tisíce věřících přišly na náměstí Sultanhamet před chrámem.

 

Zdroj: BBC.com

 

Share