„Měla jediné staré černé šaty“: Jak vypadal život nejbohatší a nejlakomější ženy na světě

Hetty Greenová se proslavila jako nejbohatší žena na světě. Ale ne všechno je tak jednoduché. Žena, která vydělávala několik milionů dolarů ročně, byla velmi lakomá.

Hetty Greenová byla brilantním investorem a nejbohatší ženou na světě, když zemřela. Ale existuje mnoho příběhů o její lakotě.

Měla jen jediné staré černé šaty, u nichž nechávala čistit jen spodní lem a nikdy si nemyla ruce. Je snadné si představit, jakou měla „vůni“, navíc vždy žvýkala syrovou cibuli, aby neonemocněla.

Nešetřila jen na sobě, dětem také nekupovala nové oblečení.

Zdroj: likeme.pp.ua

V obchodech s potravinami kupovala pouze zlomené sušenky pro děti a nejtvrdší chléb, protože to stálo levnější, a také, aby získala zdarma kost pro svého milovaného psa.

Na začátku dvacátého století (Greenová se narodila v roce 1834, zemřela v roce 1916), její jmění bylo podle některých odhadů 100 až 200 milionů dolarů. Nyní je to miliardy.

S takovým bohatstvím byla žena tak lakomá, že chybí slova.

Například, po přečtení novin posílala děti, aby je prodaly.

A jednou, když ztratila dva centy, hledala je několik hodin na podlaze.

Zdroj: likeme.pp.ua

Jedla pouze ovesné vločky zahřáté přes radiátor v kanceláři. V levných restauracích házela do polévky kámen a okamžitě dělala skandál, aby neplatila.

Z tohoto důvodu byli lidé v její okolí přesvědčeni, že je bláznivá. Bylo by divné si myslet, že takový lakomec by mohl někomu dát spropitné.

„Ušetřit cent znamená vydělat ho“, učila Greenová své děti. A pak přišel čas, kdy se jí podařilo „vydělat“ tímto způsobem i na zdraví svých dětí, zejména jejího vlastního syna Neda.

Vzhledem k absolutnímu nedostatku vitamínů a vysoce kalorických potravin u její dcery Sylvie se zrak vážně zhoršil.

Zdroj: likeme.pp.ua

V jedenácti letech její syn utrpěl při sáňkování vážné zranění kolene. Místo toho, aby dítě odvezla do nemocnice, se Hetty rozhodla ušetřit peníze a „léčila“ ho raději sama. Došlo to tak daleko, že se zánět změnil v gangrénu a jediným řešením byla amputace nohy.

A za profesionální amputace už zaplatil chlapecův otec, který se náhodou dozvěděl o neštěstí svého syna.

Z její lakomství utrpěly nejen její děti, ale také děti příbuzných.

Jednou se sestřenice Hetty rozhodla jet se svým manželem do Evropy a nechali své děti žít v domě Greenové.

Ony si pamatovali tuto „dovolenou“ po zbytek svého života. Protože když se sestřenice vrátila se svým manželem z cesty do zahraničí, prostě nepoznala své děti, které byly kvůli nedostatku normálního jídla jako náměsíčníci.

Kromě toho královna finančního světa ušetřila na daních. V té době byl daňový zákon v Americe velmi nedokonalý.

Žena se často snažila oklamat „bandity z finančního úřadu“. A za tímto účelem (aby se už sto procent chránila před schůzkami s daňovými inspektory), se vždy usazovala v pronajatých pokojích pod fiktivními jmény.

Zdroj: likeme.pp.ua

A je jasné, že si vybírala pouze nejlevnější bydlení – nikdy neměla svůj vlastní dům.

Nejen dům, ale i kancelář: vypadala spíš jako žebračka než milionářka, Herry „putovala“ bankami, makléři, kancelářemi finančních společností, kde jí bylo dovoleno pracovat, dávali stůl a židlí, a někdy i telefon.

Je třeba poznamenat, že v těchto kancelářích nikdy nebyla nežádoucím hostem. Greenová nejen měla miliony, ale také rychle zvětšovala své bohatství.

A informace o tom, jaké akcie a cenné papíry kupuje nebo prodává, se okamžitě stávala relevantní.

Hetty Greenová zemřela v roce 1916 na infarkt.

Svým dětem odkázala ohromný majetek. Syn i dcera už nešetřili, ale peníze po mamince nedokázali do konce svého života utratit…

Zdroj: likeme.pp.ua

Tak ukončil příběh nejbohatší ženy v Americe.

Share