Kůň na Frýdecko-Místecku propadl do hluboké jímky: jak ji hasiči zachránili

V sobotu 25. července dopoledne čtyři jednotky hasičů se postupně zapojily do záchrany asi dvouletého koně, který se v Bruzovicích na Frýdecko-Místecku propadl přes plastový poklop do zhruba dva metry hluboké jímky u rodinného domu.

Zdroj: denik.cz

Na místo byli vysláni hasiči ze stanice HZS MSK v Nošovicích a místní dobrovolná jednotka z Bruzovic. Událost byla na tísňovou linku ohlášena patnáct minut před devátou hodinou dopoledne mluvčím moravskoslezských hasičů.

Zdroj: denik.cz

„Právě jedna z členek dobrovolné jednotky po celou dobu zásahu intenzivně pečovala o psychickou pohodu zvířete, které po prvotním průzkumu vypadalo fyzicky nezraněno,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Zdroj: denik.cz

Velitel zásahu si cestou majitele koně zajistil na místo příjezd veterináře, povolal vyprošťovací speciál Tatra a rovněž si vyžádal speciální síť na transport koní ze stanice HZS MSK Ostrava – Přívoz.

Zdroj: denik.cz

„Síť nakonec nebylo možné použít – po snížení hladiny v jímce kalovým čerpadlem bylo zjištěno, že kůň leží břichem na sběrači nečistot a není ji tedy možné podvléci. Využity tak musely být po telefonické konzultaci s veterinářem dva široké popruhy z výbavy vyprošťovací Tatry,“ popisuje dále Kozák.

Zdroj: denik.cz

Popruhy zasahující jednotky opatrně podvlékly pod předními a poté pod zadními nohami zvířete a koně z jímky pomalu vytáhli.

Zdroj: denik.cz

Hasiči se snažili minimalizovat dobu pobytu zvířete v popruzích, spustili ho tedy na zem hned vedle jímky, kde si ho převzala jeho ošetřovatelka.

Zdroj: denik.cz

„Kůň se jevil nezraněn, po chvíli konejšení s ošetřovatelkou odešel po všech čtyřech na kontrolu k veterináři. Hasiči následně ohradili jímku výstražnými páskami – jak se kůň dostal z nepoškozené ohrady se nepodařilo zjistit,“ dodal mluvčí hasičů.

Share