Jaké státy vyřadily Českou republiku ze seznamu bezpečných zemí: „Někteří mají tu hranici na deseti případech na sto tisíc obyvatel, někteří na 50 případech“

Pobaltské státy svůj seznam aktualizují na konci každého týdne. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je komplikací, že jednotlivé země EU mají různý koeficient, podle něhož ostatní státy zařazují do svých seznamů.

Zdroj: rus.err.ee

„Někteří mají tu hranici na deseti případech na sto tisíc obyvatel, někteří na 50 případech. Chci s kolegy z EU jednat o sjednocení, nebo alespoň přiblížení této hranice pro celou EU,“ uvedl ministr Petříčka.

Zdroj: share.america.gov

Lotyšsko a Estonsko vyřadily kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem Českou republiku ze seznamu bezpečných zemí. Češi tak musí nově při cestě do těchto států do čtrnáctidenní karantény, informovalo ministerstvo zahraničí.

Zdroj: mzcr.cz

Česká republika naopak od pondělí zařadí Švédsko mezi země s nízkým rizikem nákazy.

Zdroj: mzcr.cz

Ve čtvrtek Česko zaznamenalo o dvanáct nových případů koronaviru méně než ve středu, přibylo 235 nakažených. Kvůli rostoucím číslům budou od soboty zavedena nová opatření proti šíření viru, povinné bude nošení roušek na vnitřních hromadných akcích s více než 100 účastníků. Maximální kapacita od pondělí bude 500 lidí, dosud bylo 1000.

Share