Boris Johnson: Nerozuměli jsme koronaviru

„Mohli jsme dělat některé věci jinak,“ odpověděl Johnson po několika otázkách od BBC na to, proč v Británii zemřelo na Covid-19 více než 45 tisíc lidí.

Zdroj: BBC.co.uk

Premiér také připustil, že existují otázky o tom, zda byla země v karanténě včas. Během rozhovoru s politickou redaktorkou BBC Laurou Künssbergovou se Boris Johnson pokusil vyhnout analýze vládních akcí v prvních měsících pandemie a trval na tom, že „na to bude ještě čas“.

„Teď není čas zkoumat, co se stalo v minulosti“ nyní se mi zdá, že lidé v Británii chtějí, abychom se zaměřili na přípravu na možné oživení viru v zimě, “zdůraznil.

Zdroj: Businessinsider.com

Britská opozice považovala tento rozhovor za přiznání neschopnosti.

Bylo příliš pozdě zavést karanténu?

S pozitivním testem na Covid-19 zemřelo ve Velké Británii více než 45 000 lidí. Počet potvrzených případů infekce se blíží 300 tisícům. Jedním z bodů, na nichž opozice a někteří učenci v Británii kritizovali vládu, je datum karantény 23. března.

Zdroj: Lesechos.fr

Například epidemiolog John Edmunds z vládní vědecké poradní skupiny v červnu řekl, že země měla být v karanténě dříve. Na otázku, zda byla britská karanténa zavedena příliš pozdě, Johnson odpověděl: „Nerozuměli jsme (viru) tolik. Nejdůležitější věc, kterou jsme na začátku měli vědět, je to, jak rychle se šíří asymptomaticky z člověka na člověka.“

Zároveň v rozhovoru Johnson odmítl návrhy, že včasnější a jasnější pokyny pro nošení masek a včasné zavedení programu testování populace mohlo zachránit mnoho životů.

Zdroj: Europa.eu

Za co ještě je vláda v Británii kritizována?

Testy na koronavirus pro všechny britské obyvatele byly k dispozici až 18. května a podle britské vládní webové stránky se stále vyvíjí telefonická aplikace, která by měla pomoci sledovat šíření Covid-19.

V dubnu připustil Johnsonův kabinetní ministr a blízký spolupracovník Michael Gove, že premiér zmeškal pět schůzí mimořádných vládních výborů v lednu až únoru a že Británie v únoru poslala do Číny zásilku osobních ochranných prostředků.

Zdroj: CNBC.com

Na vrcholu epidemie, která zasáhla Spojené království v dubnu, britské nemocnice podle svých zaměstnanců potřebovaly o mnoho více ochranných prostředků. Šetření BBC ukázalo, že když Covid-19 dosáhl Británie, země zejména neměla zásoby roušek, hlavových štítů a kombinéz.

V rozhovoru s BBC se Boris Johnson opakovaně pokusil zdůraznit, že všem obyvatelům země starší 50 let bude v tomto roce nabídnuta vakcína proti chřipce zdarma, aby se snížilo zatížení nemocnic se sezónními pacienty v případě druhé vlny koronaviru.

Share