Jak nedokončený snímek Poslední z Aporveru komentuje filmový kritik Kamil Fila

Začal soud s tvůrci nejdražšího českého filmu Poslední z Aporveru, který nikdy nevznikl. Snímek se měl také inspirovat poetikou filmů legendárního režiséra Karla Zemana. Případné další české sci-fi a fantasy filmy by ji ale měly opustit, tvrdí kritik Kamil Fila.

Zdroj: novinky.cz

“Poškodili možnost natáčet drahé české snímky,” uvedl filmový kritik. Kdokoli podle něho bude chtít dělat další filmy za víc než 100 milionů, bude mít ztíženou pozici.

Zdroj: novinky.cz

Státní zástupce obžaloval režiséra filmu Poslední z Aporveru Tomáše Krejčího a další dva muže. Důvodem bylo to, že navyšovali náklady na výrobu fantasy snímku a způsobili Státnímu fondu kinematografie škodu zhruba 13 milionů korun.

Zdroj: denikn.cz

Dlouho připravovaný film měl mít rozpočet až 240 milionů korun, podpořil ho Státní fond kinematografie i Česká televize. Pohádkový příběh měl kombinovat živé herce a kreslené animované prostředí.

Zdroj: facebook.com

V roce 2011 tvůrci snímku tvrdili, že premiéra bude v březnu 2012. Termín pak opakovaně posouvali a film dodnes není hotov. V roce 2014 podal fond kinematografie trestní oznámení. Podle fondu neodpovídal stav filmu v té době délce výroby ani vynaloženým prostředkům.

Share