“Aktualizovali jsme tzv. semafor evropských zemí podle míry rizika nákazy“: jaké zemí vypadnou z seznamu bezpečných

Od pondělí lidé, kteří do Česka přicestují z Rumunska, se musí hlásit příslušné krajské hygienické stanici a absolvovat test na covid-19 nebo podstoupit čtrnáctidenní karanténu. Nově budou mít povinnost dokládat test také zahraniční zaměstnanci ze Španělska. Naopak od pondělí nízké riziko nákazy je v Tunisku, tak při návratu z této země neplatí žádné povinnosti. „Jde o reakci na zvýšené počty případů nákazy, ke kterým u zahraničních pracovníků dochází,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Zdroj: twitter.com

Zaměstnavatelé musí vyžadovat negativní test na COVID-19 od zaměstnanců z Bulharska, Portugalska, Lucemburska, Švédska, Rumunska a od pondělí také od zaměstnanců ze Španělska. Výsledek testu musí být z území ČR a nesmí být starší čtyř dnů.

Zdroj: idnes.cz

„Toto pravidlo platí rovněž pro země neuvedené na seznamu s nízkým rizikem výskytu onemocnění covid-19, což je většina zemí mimo Evropskou unii. Týká se také státních příslušníků těchto zemí, kteří pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území těchto států,“ upozornilo ministerstvo. Dodalo, že pokud test lidé nepředloží, není možné je pustit do provozoven a pracoviště daného zaměstnavatele.

Zdroj: idnes.cz

Pokud by se epidemiologická situace zhoršila, zejména pak ve Španělsku, Švédsku, Bulharsku a Portugalsku, mohly by být podle ministerstva tyto státy v krátké době vyřazeny ze seznamu států s nízkým rizikem nákazy.

Zdroj: denik.cz

„Ministerstvo zdravotnictví s účinností od pondělí 3. srpna umožňuje cizincům, je-li vstup v zájmu České republiky a potvrdí-li to dopisem příslušný ministr, nejen krátkodobé, ale i delší pobyty, což se týká zejména zahraničních sportovců,“ uvedlo tiskové oddělení.

Share