Fakta o Anastasii Lisowské: Co nebylo řečeno v seriálu „Velkolepé století“

Seriál velkolepé století se stal nejlepším tureckým televizní seriálem z nového tisíciletí. Televizní diváci se do něj zamilovali pro vynikající výběr herců, vynikající spiknutí a respekt k historickým skutečnostem. Díky „Velkolepému století“ se Meryem Uzerli stala světově proslulou.

U krasavice se samozřejmě podařilo vytvořit nádherný obraz postavy Roxolany. Historici však ujišťují, že skutečný vládce Turecka byl úplně jiný. Anastasia Lisowska, oficiálním trůnním jménem Haseki Hürrem Sultan nebyla ve skutečnosti považována za krásnou!

Zdroj: Muhtesemyuzyil.fandom.com

Krása není tak důležitá

Podle historiků byla skutečnou Roxolanou krátká, baculatá a ostrá dívka. Během jejího života přežilo jen málo obrazů s její podobiznou, a dokonce ani ty nejpravděpodobněji nebyly nakreslené z originálu. Pouze několik lidí se mohlo dívat na oblíbenou ženu sultána. Proto umělci obvykle zobrazovali Hürrem ze slov harémských eunuchů. Ale ani ti zvlášť neocenili krásu Roxolany.

Zdroj: Instagram.com

Dívka zjevně dobyla sultána ne svým vzhledem, ale charismatem. Velvyslanci u soudu tureckého vládce zvlášť poznamenali kouzlo a důvtip Hürrem Sultan. A navíc, Roxolana také dokonale zpívala.

Zdroj: Moystambul.ru

Není to Roxolana!

Mimochodem, nikdo Hürrem Sultan v Turecku nevolal Roxolana. Zdá se, že ani ona sama toto jméno nepoužila. Roxolanou byla žena pojmenována v Evropě. První, kdo nazval Hürrem Sultan, byl Ogier de Busbeck , tehdy velvyslanec Svaté říše římské v Turecku. Pojmenování zřejmě jednoduše znamenalo „žena z Roxolanie“.

Roxolania znamenal podle Evropanů země severního Černého moře. Moderní vědci věří, že Roxolana byl vlastně přezývka jména Nasťa. Dívka se narodila ve městě Rohatyn, které nyní patří Ukrajině. Budoucí manželka sultána byla dcerou místního kněze.

Zdroj: Was.media

Hürrem Sultan ve skutečnosti: chytrá, krutá, pracovitá

Ať už je to jakkoli, Nasťa-Roxolana se ukázala jako inteligentní a chladnokrevná žena. Anastasia Lisowska Hürrem Sultan přesně procházela intrikami tureckého soudu. Navíc milovaný Sulejman I. zcela změnil systém, který se vyvinul v průběhu staletí. Dříve se sultán nemohl nikdy oženit s konkubínou. Sulejman dokonce musel přijít s titulem „Haseki“, zejména pro Hürrem!

Zdroj: Zen.yandex.ru

Většinu rozhodnutí tureckého soudu diktovala Roxolana. Zejména se věří, že to bylo jen díky ní, že Turecko za vlády Sulejmana nebojovalo s Polskem.

Zdroj: Moscow.sm-news.ru

Anastasia Lisowska a úpadek Osmanské říše

Mimochodem, v moderním Turecku, Hürrem Sultan neměli rádi. Roxolana se postarala o to, aby po Sulejmanu převzal trůn její syn. Žena mu vyčistila cestu na trůn a vyloučila všechny soupeře. Anastasia Lisowska se bohužel ukázala jako nevhodný sultán. To bylo od vlády Selima II., který dostal přezdívku “opilec” od lidí, a kterým začal úpadek Osmanské říše.

Jak vidíte, Anastasia Lisowska nebyla vůbec krása, ale velká chytrá dívka. Teď je pro nás těžké si představit, jak by se dívka – konkubína mohla stát plnohodnotným vládcem celé říše!

Share