Český hydrometeorologický ústav zveřejnil měsíční výhled počasí: jaké počasí bude příští týden

Z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyplývá že do poloviny srpna se maximální teploty přes den budou v průměru pohybovat kolem 24 stupňů Celsia, noční minima budou kolem 12 stupňů. Počátek příštího týdne bude ale teplejší, v jeho polovině se přechodně ochladí. Pršet bude spíš víc, než je mezi polovinou července a srpna obvyklé.

Zdroj: kudyznudy.cz

V polovině příštího týdne se ochladí, pršet bude spíš víc. V příštím týdnu se budou denní teplotní maxima zpočátku pohybovat kolem 27 stupňů, uprostřed týdne jen kolem 21 stupňů a na konci týdne budou opět stoupat. „Minimální noční teploty budou zpočátku kolem 14 stupňů Celsia, uprostřed týdne kolem deseti, na konci týdne kolem 12 stupňů Celsia,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). První týden bude teplotně podprůměrný až průměrný, další týdny vycházejí průměrné, doplnili meteorologové.

Zdroj: kurgan.ru

Dlouhodobá průměrná teplota v Česku pro období od 20. července do 16. srpna je 18,7 stupně Celsia. Podle záznamů bylo nejtepleji v roce 2018 s průměrem 22,5 stupně Celsia, zatím nejnižší průměr 14,7 stupně zaznamenali meteorologové v roce 1987.

Zdroj: stihi.ru

Týdenní srážkové úhrny se do letošního poloviny srpna budou podle ČHMÚ pohybovat většinou kolem 20 litrů na metr čtvereční. „Období jako celek bude pravděpodobně srážkově průměrné až slabě nadprůměrné,“ píše se ve výhledu.

Zdroj: nasehory.cz

Průměrný úhrn srážek pro období příštích čtyř týdnů je 72 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Share