Andreje Babiše trápí nárůst počtu nových nakažených: Premiér se rozhodl sejít s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a situaci probrat

Situace s koronavirem se v poslední době mírně zhoršila a to se nelíbí premiérovi Andreji Babišovi. Na středu večer proto naplánoval schůzku s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Podle něj nyní stát jedná pomalu. Ministr zdravotnictví mezitím uvedl, že chce zkontrolovat počet nemocných na COVID-19.

Předseda české vlády oznámil, že se chce s ministrem zdravotnictví dále setkat, protože se mu nelíbí, jak se situace vyvíjí.

Zdroj: Instagram

„Budeme muset asi konat rychle“ prohlásil Andrej Babiš.

Premiér vysvětlil, že vláda očekávala zvýšení počtu nemocných po zrušení většiny opatření.

Zdroj: Profimedia.cz

Nyní je ale úkolem, aby situace nebyla příliš špatná jako například v Izraeli, kde je každý den kolem 2 tisíc nových nemocných.

Podle premiéra je nutné rychle vybudovat síť laboratoří. Například ho nyní trápí Moravskoslezský kraj a zejména Ostrava, protože tam není dostatek laboratorních kapacit.

Zdroj: Jan Handrejch, Právo

Také podle něj není správné, že rozhodnutí dělají krajské hygienici, ale celou odpovědnost nese vláda.

Říkal to proto, že každý hygienik může jednat podle svého a jeden může být efektivní a druhý naopak může mít problémy.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že epidemiologové prověřují aktuální nárůst počtu onemocnění. To znamená, že bude proveden nový audit.

Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr má podezření, že čísla mohou být o něco vyšší, než nyní ukazují statistiky. Podle jeho názoru to může být způsobeno tím, že vyléčení pacienti se objeví ve statistikách později, než se vyléčili.

Nyní je počet lidí, kteří onemocní koronavirem, více než 5 tisíc lidí. To je největší počet za celou dobu epidemie.

Zdroj: TV Nova

„Těch 5000 případů je třeba brát trošku s rezervou“ řekl Adam Vojtěch. Vysvětlil, že pokud jsou nemocní doma, ne vždy je po vyléčení mohou zapsat do statistik.

Zatím je vidět jen celkový růst a ministr zdravotnictví nyní potřebuje podrobnější informace. Možná epidemiologové navrhnou nějaká opatření, která budou zavedena lokálně.

Zdroj: zpravy.aktualne.cz

Adam Vojtěch dodal, že nyní nejde o druhou vlnu koronaviru, ale o lokální ohniska nákazy. Nyní jsou takovými místy Moravskoslezský kraj, Česká metropole a Uherské Hradiště.

Ministr zdravotnictví předpokládá, že tým odborníků by mohl vypracovat posudek až v pondělí.

Share