„Je na místě přistoupit k preventivním opatřením v celé ČR“: Vojtěch zavádí nová protiepidemická opatření a také představil harmonogram jejich zavedení

I když ministr zdravotnictví Adam Vojtěch říká, že stav není kritický, zavádí nová protiepidemická opatření. Od soboty se začnou nosit roušky na hromadných akcích v budovách a od příštího týdne se zmenší povolený limit účastníků hromadných událostí.

Zdroj: irozhlas.cz

Vojtěch má obavy z komunitního šíření koronaviru, a proto je potřeba znovu zavést preventivní opatření. Nebude se ale omezovat pohyb osob nebo chod ekonomiky.

Zdroj: barrandov.tv

Nošení roušek bude povinné na hromadných akcí se 100 a více osobami a toto opatření bude platit po celé republice od 25. července.

Toto opatření už částečně platí v Moravskoslezském na Liberecku a Ústecku.

Zdroj: novinky.cz

Nová pravidla se však netýkají restaurací a lidí v práci. Jde o kulturní a sportovní akce.

Zdroj: irozhlas.cz

V pondělí také dojde ke zmenšení povoleného počtu osob na hromadných akcích z 1000 účastníku na 500.

Vojtěch tvrdí, že situace není kritická. Ministr vnitra Jan Hamáček vyzval občany, aby roušky nosili ve hromadné dopravě a vnitřních prostorách.

Zdroj: brnan.cz

Ze začátku ministr zdravotnictví chtěl o nových opatřeních promluvit až v pátek, ale nakonec to urychlil.

Zdroj: echo24.cz

Jaký to bude mít dopad, vláda vyhodnotí za dva týdny. Pokud se situace bude zhoršovat, pravidla se nejspíš detailněji specifikují.

Zvýšení počtu nemocných může mít negativní dopad pro Česko v zahraničí. Dle ministra Tomáše Petříčka Lotyšsko uvažuje o vyřazení ČR ze seznamu bezpečných zemí.

Zdroj: ihned.cz

Share