Vláda chce zrušit dětské skupiny a poslat děti do jeslí a mateřských školek: zákon nyní projedná Sněmovna a Senát a není to zatím konečné rozhodnutí

Vláda schválila novelu zákona, kterou navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí, která předpokládá zaniknutí dětských skupin od začátku školního roku 2024/2025.

Rodiče by menší děti dávali do jeslí, které rozšíří provoz. To však není definitivní verdikt a novela musí projít parlamentem a opozice mluví o riziku likvidace.

Zdroj: echo24.cz

Dětské skupiny spadají pod MPSV a pečují o děti od 1 do 5 let. Neposkytují však předškolní vzdělání a nepečují o kojence.

Zrušení dětských skupin souvisí s koncem čerpání financí z EU v roce 2022, které se používaly na hrazení míst v dětských skupinách.

Zdroj: ihned.cz

To by znamenalo, že o menší děti budou pečovat v jeslích a děti starší tři let půjdou do školek.

Nový systém předpokládá, že zařízení budou dostávat příspěvek na každé obsazené místo. Ministryně Jana Maláčová doufá, že bude možné stále čerpat. peníze z Evropské unie.

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

Maláčová také říká, že by se měla zvýšit kvalita péče pro nejmenší děti.

Zdroj: skolkakobylisy.cz

Novela musí projít parlamentem a získá nejspíš podporu komunistů, kteří tvrdí, že dětské skupiny neposkytují dostatečnou kvalitu péče o děti.

U opozice to ale není tak jednoznačné. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nechce, aby dětské skupiny mizely stovkami.

Zdroj: echo24.cz

Na ministerstvu však říkají, že se budou snažit, aby se dětské skupiny transformovaly do jeslí a mateřských školek.

Zdroj: brnojebozi.cz

Vedení samotných dětských skupin považuje toto rozhodnutí za nesmyslný krok. Nepovažují nové podmínky jako je oddělené spaní a oddělenou hernu za rozhodující.

Zdroj: skolkakobylisy.cz

Důležitější dle nich je kvalita personálu.

Share