„Virus nezmizel, musíme být připraveni. Druhá vlna může začít kdykoliv, kdybychom ji podcenili“: epidemiolog Roman Prymula varuje před možným scénářem vývoje druhé vlny nákazy

Pandemie koronaviru začala v Česku v březnu, konkrétně 1. března byly odhaleny tři první případy nákazy. Za čtyři a půl měsíce onemocnělo více než 13 tisíc lidí, z toho 353 lidí zemřelo. Koncem minulého měsíce se nemoc začala znovu šířit, problém však byl v lokálním ohnisku v Karviné. Roman Prymula se poté vyjádřil k pravděpodobné druhé vlně koronaviru.

V Karviné vzniklo lokální ohnisko nákazy, onemocněli hlavně pracovníci dolu a další pracovníci firmy OKD a jejich rodiny.

Zdroj: LADISLAV KŘIVAN, MAFRA

Po tomto případu byla firma nucena zastavit těžbu černého uhlí ve všech svých dolech. Většina pracovníků byla nucena zůstat v karanténě.

Bývalý náměstek ministra zdravotnictví a nyní vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula řekl, že doly bylo nutné uzavřít ještě dříve, aby se podobným případům předešlo.

Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Uvedl to v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Podle něj místní ohnisko nákazy vzniklo kvůli velkému shluku lidí v dolech a neschopnosti tam realizovat všechna potřebná opatření.

Dodal také, že nyní se situace již výrazně zlepšila a je pod kontrolou.

Právě v Moravskoslezském kraji za celou dobu pandemie onemocnělo nejvíce lidí, a to více než 3,7 tisíce.

Zdroj: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ale zároveň říká, že neplánuje uzavřít hranici se sousedním Polskem pro pendlery.

Zejména mezi nimi vzniklo další lokální ohnisko nákazy.

Roman Prymula vysvětlil, že v Česku se koronavirus v poslední době šíří převážně lokálními ohnisky nákazy.

To se stalo specifikem šíření viru v naší zemi.

Zdroj: Instagram

Uvedl také, že v Karviné je naplánováno provest čtyři tisíce testů, které prověří účinnost dříve zavedených opatření.

Naštěstí v EU je nyní velmi klidná situace, na rozdíl od USA nebo některých asijských zemí. Bývalý náměstek ministra zdravotnictví ale varuje před možnou druhou vlnou.

Zdroj: novinky.cz / Petr Horník

„Virus nezmizel, je epidemiologicky velmi nebezpečný, musíme být připraveni“ řekl Roman Prymula.

Dodal také, že v Izraeli se nyní šíří druhá vlna koronaviru. Tam se však situace vyvíjí podle jiného scénáře, na začátku tam byly menší nárůsty a nyní velké množství nakažených.

Zdroj: ČTK

Podle něj je třeba na podzim testovat více lidí. Bude nutné kontrolovat šíření viru i přítomnost dalších sezónních onemocnění u pacientů.

Podle Romana Prymuly by se počet zájemců o testování během chřipkové sezony mohl výrazně zvýšit.

Share