Rastislav Maďar se vyjádřil k opatřením: „Skutečně můžeme stát na prahu druhé vlny, ale zatím to tak nevidím“, řekl epidemiolog

Počet nákazy koronavirem se v posledních dnech prudce zvýšil. V sobotu vstoupí v platnost první přijatá opatření, bude totiž nutné nosit roušky ve vnitřních prostorách, kde bude počet lidí vyšší než 100. Také nyní na jednu veřejnou akci může přijít maximálně 500 lidí, ne 1 000 jako dříve. Epidemiolog Rastislav Maďar uvedl, že pokud se lidé budou držet základních opatření, neměli by se bát druhé vlny koronaviru.

Nyní mnoho evropských států začalo znovu zavádět opatření k boji proti koronaviru. Česko není jedinou zemí, která to začala dělat.

Zdroj: ČTK

Někdo by si mohl myslet, že začala druhá vlna koronaviru, ale epidemiolog a šéf epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar říká, že tomu tak není.

Vysvětlil, že nyní se virus šíří lokálně, mezi lidmi, kteří jsou neustále v blízkém kontaktu. Mohou to být kolegové v pracovním kolektivu, nebo rodinní příslušníci atd. Situace nyní rozhodně není kritická.

Zdroj: Blesk / TONDA TRAN

Nyní se většinou většina nových případů nákazy vyskytuje v lokálních ohniscích nákazy. Tato lokální ohniska existují již dlouhou dobu a jsou známá všem.

Také dodal, že existují regiony, oblasti atd., kde místní obyvatelé téměř neonemocní koronavirem.

Zdroj: Tomáš Cikrt / Zdravotnický deník

Podle něj je nyní nutné, aby lidé dodržovali základní opatření, aby se koronavirus nerozšířil z lokálních ohnisek nákazy do celé země. V takovém případě by to nebylo možné nazvat druhou vlnou.

„Skutečně můžeme stát na prahu druhé vlny, ale zatím to tak nevidím“ řekl Rastislav Maďar pro Radiožurnál.

Zdroj: Věra Luptáková /Český rozhlas

Novináře zajímala také otázka, zda inteligentní karanténa funguje. Podle epidemiologa ano, funguje, ale v současné době je lepší použít plošná opatření.

Dodal, že chytrá karanténa může být velmi užitečná během podzimu, kdy bude mnoho různých respiračních onemocnění. Pomůže oddělit lidi s koronavirem a dalšími nemocemi.

Zdroj: archiv R. Maďara

V každém případě ale budou potřeba specialisté, kteří budou schopni pracovat s daty z programu chytré karantény. To znamená, že inteligentní karanténa je dobrá pomoc, ale to není řešení problému.

Rastislav Madiar také naznačil, že kvůli rychle zavedeným opatřením v Česku by se naše země mohla stát „červenou“ na mapě projektu semafor pro ostatní země EU. To neznamená, že se to stane, prostě existuje taková pravděpodobnost.

Zdroj: arm

Nyní má každý stát v Evropské unii dostatečnou autonomii, aby sám určil pravidla pro vstup a odchod ze země. Někdo přitom může i ignorovat celoevropská pravidla.

Zdroj: Věra Luptáková / Český rozhlas

Jedním z hlavních cílů ministerstva zdravotnictví bude nyní zachránit životy lidí z rizikových skupin.

Share