Rastislav Maďar tvrdí, že roušky by měly být od podzimu povinné: podle epidemiologa se budeme muset naučit s virem žít a maximálně chránit rizikové skupiny jako jsou starší lidé

Epidemiolog Rastislav Maďar tvrdí, že v říjnu bychom znovu měli nasadit na obličej roušky. Je to potřeba, aby se koronavirus nedostal mezi ohrožené skupiny obyvatel.

Zatím to s ministerstvem zdravotnictví neprojednával, ale má v plánu schůzku s Adamem Vojtěchem, aby mohli o nošení roušek na podzim debatovat.

Zdroj: truni.sk

Dále Maďar dodal, že se budeme muset naučit s virem žít a maximálně chránit rizikové skupiny jako jsou starší lidé. „Zbytek populace se nemusí stresovat,“ říká epidemiolog.

Rastislav Maďar je přesvědčen, že situace na Karvinsku je stabilní a většina pacientů nemoc zvládá dobře a k dalšímu komunitnímu šíření nedochází.

Zdroj: rozhlas.cz

Místní fotbalisté se nejspíš nakazili, protože v mužstvu je trenér, který pracuje v OKD, kde se objevilo ohnisko nákazy.

Dle epidemiologa se vše udělalo správně a pokud by se doly uzavřely dřív, tak covid-19 už tam mohl být znovu.

Zdroj: novinky.cz

Mimo jiné Maďar si nemyslí, že adekvátní zavírat tak velký podnik, když drtivá většina pacientů nemoc zvládá bezpříznakově nebo jenom s lehkými příznaky.

Zdroj: irozhlas.cz

Otázkou zůstává Bulharsko a není jisté, jak se situace bude vyvíjet. Zatím tato země pro Česko zůstává v zelené zóně.

I když v Chorvatsku znovu stoupl počet nakažených, Rastislav Maďar tvrdí, že není potřeba panikařit, protože pobřežní oblastí nejsou tak rizikové.

Zdroj: denik.cz

Doporučuje udržovat rozestupy a připomíná, že v Chorvatsku je potřeba nosit roušku uvnitř budov.

Zdroj: blesk.cz

Nakonec Maďar radí cestovat vlastním vozem a nekontaktovat s lidmi s jiných zemí v hotelech.

Share