Prymula si rozmyslel promořování a nyní prozradil, kde se Češi v zahraničí mohou nakazit koronavirem

Epidemiolog Roman Prymula říká, že se lidé koronavir „přiváží“ i ze zemí, které Česko nepovažuje za rizikové. Nejedná se dokonce o země, kde Češi tráví dovolené, ale o Polsko a Slovensko.

Nemyslí si ale, že je správné nyní cestovat do Turecka nebo Egypta. Nyní odborník také dodal, že proměřování není řešením.

Zdroj: blesk.cz

Roman Prymula je vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, a proto spolupracuje nejen s ministerstvem zdravotnictví.

Teď s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem představil novinky pro cestování a účastní se vývoje aplikace CovidPass.

Zdroj: barrandov.tv

Ministr se aktuálně snaží uvolnit vzájemné cestování mezi Českem a Tuniskem. Tato země je oblíbeným místem pro dovoleno, stejně jako Egypt a Turecko.

Prymula však varuje před cestováním do těchto států.

Zdroj: ihned.cz

Tomáš Petřiček chce, aby Tunisko zařadilo Česko mezi bezpečné země a „na oplátku“ to udělí i naše země.

Zdroj: barrandov.tv

Ministr zahraničí má také obavy před Egyptem a Tureckém, protože není jisté, jestli posílají do světa spolehlivá čísla ohledně testování.

Roman Prymula dodává, že jednání s těmito zeměmi nejspíš nebudou úspěšná a říká, že v Egyptě a Turecku je větší riziko nakažení covid-19.

Zdroj: novinky.cz

Na ministerstvu zdravotnictví bylo uvedené, že mají zaregistrované případy nakažení turistů, kteří se vrátili z dovolené. Nebylo však uvedeno žádné bližší informace.

Cestovní kanceláře na to ostře reagovali a chtějí vědět detaily nebo žádají ministerstvo, aby podobné informace bez podrobností nezveřejňovalo.

Zdroj: e15.cz

Následně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch prohlásil, že se jedná o turisty z Chorvatska.

Roman Prymula však tvrdí, že větší problémem jsou pendleři, kteří „vozí“ koronavir ze sousedních zemí.

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

V dubnu Roman Prymula zastával názor, že je potřeba promořit většinu populace České republiky koronavirem, aby prodělala nemoc a měla imunitu. Týkalo se to lidí mimo rizikové skupiny.

Od této myšlenky epidemiolog ustoupil, když se ukázalo, že Čína nejspíš uvádí nepravdivá čísla o počtu nakažených. Navíc za svá vyjádření Prymula schytal kritiku od vlády a opozice, které se snažily lidi před virem ochránit.

Zdroj: blesk.cz

Nyní Roman Prymula dodává, že promořit národ nepůjde, protože protilátky přetrvávají v těle jen krátkou dobu a získat kolektivní imunitu nejde.

Ten proces by byl pak nekonečný. Nyní nemá strach, že by se koronavir dostal mezi zdravé lidi, ale je zde velké riziko pro ohrožené skupiny.

Zdroj: blesk.cz

Proto se musí co nejvíce testovat.

Share