Karel Schwarzenberg přiznal: „Ohluchl jsem, nevidím na jedno oko. Pajdám jako prezident“, řekl poslanec strany TOP 09 a kníže a taky vysvětlil důvody své neochoty účastnit se příštích parlamentních voleb

Karel Schwarzenberg před několika dny prohlásil, že v příštích volbách do Parlamentu kandidovat nebude. To způsobilo nějaký rozruch. Už dříve stejné prohlášení uvedl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Strana TOP 09 tak zůstane bez svých dvou zakladatelů a podle Karla Schwarzenberga je to dobře, strana by už měla fungovat bez nich.

Mnoho lidí mělo dojem, že se Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek shodli na tom, že současně budou deklarovat svou neochotu účastnit se příštích sněmovních voleb.

Zdroj: Blesk / Tonda Tran

Kníže ale prohlásil, že jde jen o náhodu. Podle svých slov to ještě před několika měsíci řekl svým stranickým kolegům.

Zdroj: Blesk / Daniel Černovský

„Ohluchl jsem, špatně vidím, pajdám jako prezident“ vysvětlil důvody své neochoty účastnit se příštích voleb Karel Schwarzenberg pro MF Dnes.

Zdroj: Blesk / Martin Přibyl

Bude sledovat, co se děje, a možná bude něco komentovat, pokud to bude potřeba. Podle něj by ale už neměl být v parlamentu.

Také kníže nesouhlasí s názorem, že se strana TOP 09 bez svých zakladatelů neobejde. Řekl, že ve straně je nyní dost dobrých lidí, kteří ji budou moci rozvíjet.

Zdroj: Reprofoto ČT24

Podle něj je nyní nejvyšší čas, aby TOP 09 začala svůj samostatný život bez svých zakladatelů. Takto by se měla vyvíjet každá strana.

Zdroj: Blesk / Jakub Poláček, Mária Rušinová

Karel Schwarzenberg také připustil, že jejich strana kromě pozitivních věcí udělala i některé chyby.

Bývalý ministr zahraničí tak připomíná, že když byl ministrem, trval na zvýšení minimálních důchodů. Proti tomu se tehdy postavil Miroslav Kalousek a podle knížete měl tehdejší ministr financí pravdu.

Autor: Veronika Rejmanová

Karel Schwarzenberg uvedl, že současná předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je skutečným politickým talentem. Strana by podle něj měla dosáhnout politického úspěchu.

Zdroj: Blesk / Jakub Poláček, Mária Rušinová

Pochválil také současného ministra zahraničí Tomáše Petříčka a označil ho za jednoho z nejlepších v této funkci.

Zdroj: Právo / Jan Handrejch

„V některých věcech jsem měl být mnohem tvrdší, ale z mých chyb já bych musel hodně dlouho vybírat“ komentoval své chyby Karel Schwarzenberg.

Share