Dušek je přesvědčen, že Česko nezažilo ani první vlnu nákazy: koronavir nikam nezmizel a na podzim se počet pacientů ještě zvětší

Ředitel zdravotních statistiků Ladislav Dušek uklidňuje obyvatele a tvrdí, že nárůst nakažených koronavirem není druhou vlnou. I když čísla se blíží březnovým, jsou lokální a hygienici přesně znají ohniska.

Dušek tvrdí, že se situace změnila ve srovnání s tím, co bylo v březnu či dubnu. Nyní jsou přesně známá ohniska nákazy a jejich původ, což v minulých měsících nebylo.

Zdroj: ihned.cz

Další dobrou zprávou je to, že nyní většina nakažených jsou zdravé lidé a průběh onemocnění je lehký. Většina ani nepotřebuje léčbu.

Zdroj: radio.cz

Skoro nepřibývají lidé, kteří potřebují hospitalizaci nebo jsou v těžké stavu. V dubnu to bylo úplně jinak.

Ladislav Dušek dodává, že teď jsme lépe připravení k další vlně nákazy. Nyní se řeší největší ohnisko v Moravskoslezském kraji, ale za nějakou dobu to už může být někde jinde.

Zdroj: uzis.cz

Tak se koronavir dle odborníka šíří i v ostatních zemích Evropy.

Nyní se hygienici a epidemiologové by podle Duška měli soustředit na trasování lidi, kteří kontaktovali s nakaženými a zabránili komunitnímu šíření covid-19.

Zdroj: ihned.cz

Kdyby se to nepovedlo, tak se nemoc začne nekontrolovatelně šířit a ohrožovat rizikové skupiny.

Zdroj: kralovstvi-tiande.cz

O druhé vlně se Ladislav Dušek zmiňuje nerad, protože si myslí, že ani tu první jsme moc nezažili díky nouzovým opatřením.

Takže se virus nemohl šířit naplno, ale on tady zůstal a nikam nezmizel.

Zdroj: zdravotnickydenik.cz

Dušek nakonec řekl, že se na podzim očekává větší nárůst nakažených, ale termín druhá vlna nepovažuje za správný.

Zdroj: irozhlas.cz

Share