Jak správně zalévat orchideje, aby vás potěšily květem

Orchideje jsou nejskvostnější pokojové květiny a tyto květiny si lidé často navzájem dávají.

Málokdo ví, jak správně pečovat orchideje. Někdy jsou lidé zklamáni, protože jejich orchidej již nedává květiny. Musíte vědět, jak pečovat tyto květiny.

Zdroj: zelenasadyba.com.ua

Jak správně pečovat orchidej, aby vás potěšil květinami. Ve skutečnosti není péče o tuto rostlinu obtížná, stačí znát několik pravidel. Tato pravidla se týkají správného zalévání.

Nesmíte zalévat orchideje jako jiné květináče. Orchideje rostou v kůře stromů a takovému substrátu je třeba věnovat zvláštní péči.

Kdy a jak zalévat orchideje

Orchideje má různé druhy a nejvýznamnějším je Phalaenopsis. Tyto květiny si lidé často navzájem dávají.

Jiné exotické druhy nejsou tak populární. Proto povídáme, jak zalévat Phalaenopsis.

Zdroj: osoblyva.com

Frekvence zavlažování přímo závisí na několika faktorech: teplota vzduchu, vlhkost, složení substrátu, objem nádoby, životní cyklus a roční období. Zde je návod, jak zjistit, že rostlina musí být zvlhčena:

  • Kořeny mají světle zelený nebo bílý odstín.
  • Hrnec je úplně suchý. Pokud vidíte i několik kapek vody, ještě vodu nezalijte.
  • Hrnec je lehký.
  • Pomocí dřevěné tyčinky můžete zkontrolovat vlhkost orchideje v hloubce hrnce.
  • Listy květináče začínají uschnout.

Pokud jsou kousky kůry na povrchu hrnce suché, neznamená to, že musíte zalévat. V létě byste měli zalévat jednou týdně, v zimě byste měli zalévat ne více než 2krát měsíčně.

Zdroj: simya.com.ua

Voda pro zalévání orchideje

Zásadní je také kvalita vody – orchideje potřebují měkkou, nejlépe dešťovou vodu. Tvrdá jim škodí s postupujícím časem stále více, neboť dochází k hromadění solí.

Pokud chcete vodu změkčit, musíte smíchat rašelinu, zabalit ji kapesníkem a vložit do 3 litrů vody. Nechte směs po dobu 12 hodin.

Zdroj: harbuz.info

Zalévat jen teplou vodou.

Ponoření

Zdroj: poshepky.com

Ten způsob je nejúčinnější. Musíte si koupit speciální hrnec pro orchideje s otvory ve spodní části. Díky tomuto způsobu, květináč si vezme potřebné množství vody.

Jen květináč ponořte na 15 minut do nádoby s vodou. Orchidej bude nasycena vodou, když se na horní vrstvě kůry objeví vlhkost.

Vrchní zalévání (pomocí konve)

Zdroj: poshepky.com

Ten způsob musíte používat velmi pečlivě, protože to může způsobit hnilobu listu. Vodu zalévejte, pokud nezačne protékat. Pak si musíte dát pauzu, abyste vypustili veškerou vodu a opakovat 3krát.

Zalévání tekoucí vodou

Zdroj: poshepky.com

Můžete zalévat tekoucí vodou, ale nelze používat často. Ten způsob se blíží k přirozenému. Tekoucí vodou stimuluje růst rostlin. Voda by měla být teplá.

Share