„Zpřísněná opatření v Moravskoslezském kraji mohou být v cizině hodnocena kladně“: či přehodnotí některé země pohled na ČR jako bezpečnou zemi

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nemá signály, že by kvůli zvýšení počtu nakažených koronavirem v Česku některé země přehodnotily pohled na ČR jako bezpečnou zemi. Zpřísněná opatření v Moravskoslezském kraji mohou být podle něj v cizině hodnocena kladně, na druhou stranu ale byla podle jeho názoru špatně komunikována.

Zdroj: moravskoslezsky.denik.cz

Podle Petříčka vláda regionální záležitosti neřeší, je to v kompetencích regionálních hygienických stanic. Ministři za ČSSD byli ale podle něj jako vládní partneři zaskočeni pátečním okamžitým zavedením přísnějších opatření na severu Moravy.

Zdroj: idnes.cz

Podle člena sněmovního zdravotnického výboru Daniela Pawlase (KSČM) komunikace mezi ministerstvem zdravotnictví a krajskou hygienickou stanicí a hejtmanstvím nefunguje správně, což mělo „tragické důsledky“.

Zdroj: moravskoslezsky.denik.cz

Podle něj ani nezaznělo, že by se v Moravskoslezském kraji zhoršila epidemiologická situace. Překvapeni pak byli všichni, včetně zástupců kraje a hejtmana Ivo Vondráka (ANO). Ten avizoval, že bude požadovat zdůvodnění nových protiepidemických opatření, která hygienici v pátek s okamžitou platností v regionu nařídili.

Zdroj: ostrava.rozhlas.cz

Petříček k tomu podotknul, že všichni zúčastnění včetně Vondráka jsou z hnutí ANO, takže jde o záležitost koaličního partnera.

Share