Greta se zase ozvala: Aktivistka vyzvala země světa, aby začaly ke klimatické změně přistupovat jako ke stavu nouze

Švédská aktivistka Greta Thunbergová ve čtvrtek uvedla, že svět potřebuje ekonomické přepracování, aby měl šanci překonat změnu klimatu, a že země by měly být připraveny roztrhnout staré dohody a smlouvy, aby splnily ekologické cíle.

Podle Reuters, sedmnáctiletá švédská aktivistka poslala evropským vůdcům otevřený dopis, v němž je vyzvala, aby začali ke klimatické změně přistupovat jako ke stavu nouze.

Zdroj: tk.media

„Musíme to vidět především jako existenciální krizi. A pokud se s ní nebudeme zacházet jako s krizí, nic se to nezmění“, řekla Greta ve videu z domova ve Stockholmu.

„Ano, pak samozřejmě musíme myslet jinak“, dodala Thunbergová.

Zdroj: rossaprimavera.ru

Požadavky, uvedené v dopise zveřejněné před summitem Evropské rady, zahrnovaly okamžité zastavení všech investic do výzkumu a těžby fosilních paliv, urychlené ukončení dotací fosilních paliv.

V dopise se rovněž požaduje závazné roční „uhlíkové rozpočty“, aby se omezilo množství emisí skleníkových plynů, aby se maximalizovala šance na omezení růstu průměrných globálních teplot na 1,5 ° C.

Zdroj: lb.ua

Švédská aktivistka vyzvala evropské představitele k urychleným krokům proti změně klimatu.

„Na začátku jsem se velmi bála. Ale když jsem začalа něco dělat, přišla z toho naděje“, popsala obavy, které ji motivovaly.

Zdroj: repiblik.ru

Dopis podepsaly například osobnosti jako nositelky Nobelovy ceny za mír Malalaj Júsufzaiová a Nadja Muradová, herci Leonardo DiCaprio či Ben Stiller, zpěvačka Annie Lennoxová, kapela Coldplay, klavírista Igor Levit nebo organizace jako Greenpeace a F4F.

Share