Termín krajských voleb se nemění: část voličů však nebude moci volit

Zatím se neuvažuje o posunutí krajských voleb o volby do Senátu na podzim. To by se mohlo stát, kdyby se počet nemocných výrazně zvýšil.

Je ale pravděpodobné, že lidé, kteří jsou v karanténě přijdou o právo volit.

Zdroj: zlin.eu

Nyní nemocných je nemocných více, než bylo na jaře, a to je problém. Dle zákona voliči v karanténě nemohou volit a nemůže ani za nimi přenosná urna.

Karel Schwarzenberg však říká, že odebírat právo volit beze soudu je nemožné a není správné lidi omezovat.

Zdroj: rozhlas.cz

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je přesvědčená, že vláda nezvládla situaci v Moravskoslezském kraji, a proto je těžké důvěřovat vládě v její predikci.

Pekarová Adamová chce, aby se politici co nejrychleji zabývali zákonem na korespondenční hlasování. To by umožnilo lidem v karanténě hlasovat.

Zdroj: a2larm.cz

Piráti mají stejný názor a zákon podporují.

Ostatní strany také souhlasí, dokonce i komunisté jsou přesvědčení, že se musí umožnit hlasovat všem.

Zdroj: ihned.cz

Ve vládě říkají, že o posunu se zatím nejedná a počty nakažených by mely být mnohem větší, než byly během nouzového stavu.

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna říká, že ústava dovoluje omezení volebního práva právě, když je člověk v karanténě nebo má například tuberkulózu.

Zdroj: uhned.cz

Podporují ho i právníci, kteří říkají, že se v tomto případě jedná o překážku výkonu práva.

Ministerstvo také propracovává různé scénáře a uvažuje o možných bezpečnostních opatření jako jsou roušky, dezinfekce a rozestupy.

Letošní volby se kvůli koronaviru také prodraží. Předchozí krajské volby stály 307 milionů Kč, letos už budou stát 450 milionů.

Zdroj: euro.cz

Nejvíce lidí by o volební právo přišlo v Moravskoslezském kraji. Část zdravých voličů však říká, že k volbám nepůjdou, protože to nepovažují za bezpečné.

Zdroj: drbna.cz

Konečné rozhodnutí o bezpečnostních podmínkách během voleb padne prý v záři.

Volby po karanténě se konaly například v Srbsku, kde byl volen parlament. Během pandemie se také odehrály volby v Jižní Koreji, kde nemocní mohli volit korespondenčně.

Share