Rozšíření aktuálně platných opatření: kde se roušky musí stále nosit a kde je naopak můžete nechat doma

Od 1. července skončila lidem povinnost nosit roušky v obchodech či městské hromadné dopravě. Některé výjimky ale nadále platí: v jednotlivých oblastech pravidla upravena podle aktuální epidemiologické situace.

Zdroj: dabpraha.rozhlas.cz

Praha

V hlavním městě je počet nemocných nejvyšší. Povinné nošení roušek tak stále platí v metru. V jiných dopravních prostředcích roušky povinné nejsou, ale stále doporučeno. Roušku by člověk měl nasadit i při akcích nad 100 lidí, pokud se pořádají uvnitř a není zde dodržen rozestup alespoň 1,5 metru, např. v divadle nebo v kině.

Zdroj: archiv.ihned.cz

Moravskoslezský kraj

V celém kraji je povinné nosit roušku ve všech vnitřních prostorách mimo bydliště a MHD. To platí i pro všechna motorová vozidla s výjimkou členů domácnosti. Stejně tak je nutné roušku mít při všech veřejných akcích, které jsou teď v kraji povoleny pouze do 100 lidí. V pátek 17. 7. 2020 hygienická stanice rozhodla, že se opatření bude vztahovat vzhledem k situaci i na celý kraj. Důvodem je šíření viru i mimo tyto postižené oblasti.

Zdroj: blesk.cz

Větrný Jeníkov

Zde je opatření nošení roušek jedno z nejpřísnějších právě kvůli tomu, že byl zaznamenán vyšší výskyt nemocných COVID-19 a jedná se tak o ohnisko nákazy. Lidé, kteří se nachází v obci, musí nosit roušky, pokud se pohybují na veřejných místech mimo domov.

Zdroj: blesk.cz

Jihlava a Telč

Zde je povinné roušku nosit od 14. 7. 2020 v městské hromadné dopravě, v motorových vozidlech, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Dále pak v provozovnách jako kadeřnictví, manikúra či pedikúra. Tato povinnost se netýká stravovacích služeb. Roušky musí nosit v maloobchodních prodejnách a v nákupních centrech větších než 5 000 m2. Povinnost platí i ve všech zdravotních zařízeních nebo v zařízeních sociálních služeb. Také na všech veřejných akcích konaných uvnitř i venku a nakonec i v případě míst, kde jsou osoby v bližším kontaktu než 1,5 metru.

Zdroj: blesk.cz

Kutnohorsko

Roušky pro obyvatelé Kutnohorska zůstávají povinné v ambulancích.

Zdroj: blesk.cz

Horní Rakousy

Oblast nepatří do Česka, ale sousedí s Jihočeským krajem. Od 9. 7. 2020 povinnost nosit roušku je ve všech vnitřních prostorách a veřejných venkovních prostranstvích, kde není možné dodržet odstup alespoň jeden metr.

V celém Rakousku pak platí nošení roušek v hromadných dopravních prostředcích, v taxi, v lékárnách a při akcích v uzavřeném prostoru.

Share