„Děti by se v září už měly učit ve školách“: vládní zmocněnec pro zdravotnictví Roman Prymula se vyjádřil k opatřením a řekl, že některé by bylo nutné sjednotit

Vládní zmocněnec pro zdravotnictví Roman Prymula věří, že je potřeba udělat vše pro to, aby se v září děti vrátily do škol. Alespoň by měla být možnost navštěvovat školu. Pokud by podle něj děti přestaly chodit do škol celý rok, bylo by to prostě nepřijatelné. Také epidemiolog hovořil o fungování nových vytvořených orgánů pro boj s koronavirem.

V pondělí vznikla Rada vlády pro zdravotní rizika. Tento orgán bude dohlížet na projekt chytré karantény. Šéfem nového orgánu bude předseda vlády Andrej Babiš.

Zdroj: Ladislav Křivan, MAFRA

Celkem bude v novém orgánu osm členů, členy budou také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministr vnitra Jan Hamáček. Přítomen bude i epidemiolog Roman Prymula.

Epidemiolog řekl, že v této skupině budou zástupci ministerstva zdravotnictví i zástupci armády. Podle něj bude Rada vlády celou situaci efektivně řídit a rychle reagovat na píky nákazy.

Armáda bude pomáhat zdravotníkům, bude například propojovat laboratorní kapacitu. Také armáda bude mít přístup ke všem potřebným údajům pro následné rozhodování.

Zdroj: Jan Handrejch, Právo

Kromě toho armáda může poskytnout své odběrové týmy, když to bude potřeba. Například v době vzniku nějakého lokálního ohniska nákazy.

Andrej Babiš a Jan Hamáček navrhli, aby armáda plně převzala kontrolu nad projektem chytré karantény. Adam Vojtěch byl proti tomu.

Zdroj: Deník / Zbyněk Pecák

Nyní tento projekt řídí současně ministerstvo vnitra a armáda. Armáda přitom bude mít velmi důležitou roli. Šéfem bude hlavní hygienička, tedy paní Jarmila Rážová.

Roman Prymula se vyjádřil také k programu semafor, který předložilo Ministerstvo zdravotnictví. Řekl, že podobné programy v jiných zemích už fungují, takže to byl správný přístup.

Zdroj: Instagram

Stále se však bude diskutovat o přiměřenosti opatření, která jsou navázána na jednotlivé stupně rizik. O tom budou diskutovat ještě hejtmani a starostové.

Roman Prymula se také vyjádřil k opatřením, která přijalo ministerstvo zdravotnictví. Podle něj by bylo nutné některá opatření sjednotit nebo zjednodušit.

Zdroj: Michal Šula, MAFRA

„Opatření by měla vycházet z regionální situace v návaznosti na ten semafor. Ale obecně si myslím, že přístup je korektní“ řekl Roman Prymula pro MF Dnes.

Epidemiolog také uvedl, že podle něj by děti měly v září studovat už ve školách. Kdyby děti nechodily celý rok do školy, bylo by to nepřijatelné.

Zdroj: Deník / Divíšek Martin

„Není možné děti ze školy úplně eliminovat“ dodal Roman Prymula.

Share