Premiér uvedl, že stát má v rezervách 75 milionů roušek: Ministr zdravotnictví řekl, že někteří zdravotníci dostanou odměny ve výši 75 tisíc korun

Vláda v pondělí rozhodla o vytvoření Rady vlády pro zdravotní rizika. Byl také vytvořen Integrovaný centrální řídící tým. Oba tyto orgány jsou určeny k boji proti koronaviru. Předseda vlády Andrej Babiš uvedl, že stát má v rezervách nyní desítky milionů roušek. Také ministerstva, která mají nějaké zdravotnické materiály, je budou muset předat do Správy státních hmotných rezerv. Ministři ještě rozhodli o udělení odměn zdravotníkům.

Nyní jsou v Česku zřízeny nové státní orgány pro boj s epidemií koronaviru. Do čela Rady vlády pro zdravotní rizika se postaví Andrej Babiš.

Zdroj: Úřad vlády ČR

Tento orgán je poradní. Po vyřešení problému s koronavirem bude tento orgán pokračovat ve svém fungování v boji proti možným budoucím zdravotním rizikům.

Druhým nově vytvořeným orgánem je Integrovaný centrální řídící tým. Šéfem tohoto orgánu bude hlavní hygienička a členy tam budou dva zástupci ministerstva zdravotnictví a dva zástupci armády.

Projekt chytré karantény tak bude současně pod vedením ministerstva zdravotnictví a armády.

Zdroj: Profimedia.cz

Roman Prymula také uvedl, že do budoucna by dozorující tým měl mít osm členů. Mezi nimi může být buď ministr obrany Lubomír Metnar, nebo místopředseda Rady Asociace krajů Jiří Běhounek.

Kromě toho se vláda zabývala i otázkou počtu ochranných zdravotnických prostředků v Česku.

Samozřejmě všechny zajímalo, zda v zemi bude potřebné množství zdravotnických prostředků pro případ druhé vlny koronaviru.

Zdroj: ČTK

Premiér prohlásil, že je to v pořádku. Podle něj má ve skladech stát zhruba 75 milionů roušek. K dispozici je také 14,5 milionu rukavic a 11,7 milionů respirátorů FFP2.

Nyní všechny tyto zásoby jsou v různých skladech různých ministerstev. Strach z nedostatku zásob je nyní neopodstatněný.

Vicepremiér Karel Havlíček dodal, že nyní je cílem, aby každé ministerstvo mělo na dva měsíce rezervu zdravotnických prostředků. Rezerv je teď dost a ještě víc, jsou tam i nějaké přebytky.

Kabinet se také rozhodl vyčlenit 11,2 miliardy korun na odměny pro všechny zdravotníky, kteří v nemocnicích pracovali na plný úvazek během první vlny.

Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že tito zdravotníci dostanou za tři měsíce (březen, duben, květen) 75 tisíc korun.

Příští týden se Češi budou moci podívat na semafor bezpečnosti regionů v Česku.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Také ministr zdravotnictví hájil projekt chytré karantény, který už mnozí kritizovali. Prohlásil, že tento systém funguje a že lidé plně nerozumí celé jeho podstatě.

„Každý den jsme schopni mít data o zásahu rizikových skupin, zdravotníků, těžkých případů“ řekl Adam Vojtěch. Ministr uvedl, že existují určité problémy, ale ministerstvo je postupně řeší.

Zdroj: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček také řekl, že vláda schválila zákon o přechodu ČR k nízkouhlíkové energetice. Česko nyní bude vyrábět a kupovat elektřinu vyrobenou za kvalitnějších podmínek.

Share