“Po znovuotevření čekají na návštěvníky nové přírůstky“: zoologická zahrada v Hodoníně se zvětšila během karantény

Za zavřenými branami zoologické zahrady v Hodoníně ale šel život dál a po znovuotevření čekají na návštěvníky nové přírůstky.

Zdroj: zoo-hodonin.cz

Viditelná změna je v místě, kde mají svůj výběh zebry Chapmanovy. Místo čtyřčlenného stáda na návštěvníky čeká sedm zeber. „Po dvou samičkách, které se narodily v druhé polovině května, se nám v červnu narodilo třetí mládě, hřebeček. Stádo zeber nyní čítá sedm kusů, tři klisny se třemi hříbaty a jeden hřebec. K tomu navíc ve vedlejším výběhu zůstaly dvě loňské mladé klisny,“ uvedla mluvčí zoo Marie Blahová.

Zdroj: zoo-hodonin.cz

„Měly již zjara odcestovat do ruské zoo, ale kvůli koronavirovým opatřením se vše odložilo a nyní čekáme na jejich uvolnění, aby mohl být transport uskutečněný,“ upřesnila zooložka Lenka Štursová.

Zdroj: novinykraje.cz

Kromě mladých klisen čeká stěhování i chovného hřebce, který od roku 2005, kdy dorazil do Hodonína, zplodil více než desítku mláďat. „Samec poputuje do zoo v bulharské Sofii a jeho místo zaujme hřebec ze Zoo Berlín, kde ruší chov tohoto druhu a který je pro nás z chovatelského hlediska cenný,“ dodala Štursová.

Zdroj: zoo-hodonin.cz

V době, kdy obyvatelé města mohli do zoo nahlédnout nanejvýš přes plot, se život v areálu nezastavil. Ošetřovatelé se dál starali o zvířata a chystali se na otevření. A také o přírůstky. „Prvními se stala mláďata chameleonů jemenských, následovalo mládě sitatungy západoafrické, klokana rudokrkého i klokana obrovského a mláďata ovcí i koz. Pochlubit se můžeme prvoodchovem lamy alpaky. Přírůstky máme také u sov,“ říká mluvčí Blahová.

Zdroj: zoo-hodonin.cz

Leden nepřinesl žádné mládě, až v polovině února se v pavilonu akvárií začali postupně líhnout chameleoni jemenští. „Jednalo se o snůšky od dvou samic a obě se nacházely v inkubátorech mimo zraky návštěvníků. Nyní jsou již chameleoni k vidění v teráriu v hale nového šelmince,“ řekla Blahová. Narození samečka sitatungy západoafrické změnilo složení stáda, dnes je tvoří tři mláďata, dvě dospělé samice a jeden samec.

Zdroj: zoo-hodonin.cz

Novinku mohou návštěvnici také uvidět v pavilonu opic. Z francouzské zoo v Saint Martin la Plaine se do Hodonína přestěhovala giboní rodinka. Samec se samicí a mládětem jsou již k vidění ve venkovním i vnitřním výběhu.

Share