„Plukovník Lipka prokazuje vysokou profesionální připravenost a je vzorem pro podřízené»: jak propůjčí hodnosti plukovníka prezident Miloš Zeman ve středu

Z přehledu očekávaných událostí ministerstva obrany vyplývá, že prezident Miloš Zeman má v plánech ve středu propůjčit generálskou hodnost plukovníku Pavlu Lipkovi. Důvodem propůjčení hodnosti brigádního generála je srpnový nástup Lipky na post zástupce velitele alianční mnohonárodní divize severovýchod v Polsku. Lipka dosud působí jako zástupce velitele pozemních sil české armády. Povýšení Zemanovi na konci června navrhla vláda.

Zdroj: ceskenoviny.cz

Vláda prezidentovi navrhla, aby Lipkovi propůjčil hodnost brigádního generála. Podle zákona o vojácích z povolání může být vyšší hodnost vojákovi propůjčena na dobu výkonu volené funkce nebo na dobu plnění služebního úkolu, který propůjčení vyšší hodnosti vyžaduje.

Zdroj: idnes.cz

Postu zástupce velitele alianční divize odpovídá generálská hodnost. Voják, kterému byla hodnost propůjčena, má stejná práva a povinnosti, jako kdyby byl do této hodnosti jmenován. Nemá ale nárok na úpravu platu, který by dané hodnosti odpovídal. Propůjčení hodnosti trvá do pominutí důvodu, pro který mu byla poskytnuta.

Zdroj: mocr.army.cz

„Plukovník Lipka prokazuje vysokou profesionální připravenost a je vzorem pro podřízené. Významným způsobem se podílí na plnění úkolů ozbrojených sil České republiky, včetně spolupráce se zahraničními partnery a zabezpečení účasti armády v zahraničních operacích,“ uvedlo ministerstvo obrany k návrhu na povýšení Lipky v červnu.

Zdroj: idnes.cz

Povýšení plukovník Pavla Lipky se uskuteční ve 12:30 na Pražském hradě, zúčastní se ho ministr obrany Lubomír Metnar nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Share