Pivovary potřebují pomoc od státu: pivo zdraží, pokud nebudou mít peníze nebo pomoc

Pandemie koronaviru poškodila všechny druhy podniků, zejména pivovary. Zavřeny byly restaurace, všichni seděli doma, kvůli tomu museli pivovary vylít zhruba 150 milionů litrů piva.

Český svaz pivovarů a sladoven bude diskutovat o dopadech koronaviru a krize na svou podnikatelskou sféru. Především to ovlivní cenu piva, bude dražší.

Zdroj: ČTK / Petr Eret

Koronavirus se stal velmi vážným problémem pro mnoho pivovarů. Některé druhy piva velmi rychle stárnou, jedná se o nefiltrovaná piva, nepasterovaná a tanková.

Zdroj: Petr Topič, MAFRA

V době nouze v zemi toto pivo téměř nikdo nekupoval. Pivovary byly nuceny zlikvidovat neuvěřitelné množství piva, asi 1,5 milionu hektolitrů.

Český svaz pivovarů a sladoven se proto rozhodl diskutovat o problematice dopadů krize koronaviru.

Zdroj: Profimedia

Pivovary opakovaně tvrdily, že kvůli uzavřeným restauracím byly nuceny své výrobky zlikvidovat. Zároveň je ale vláda nezbavila placení spotřební daně.

Zdroj: denikn.cz / Maria Orlova

To poškodilo jejich podnikání, připravili se o tržby a navíc se připravili o další část peněz, které zaplatili ve formě spotřební daně.

Zdroj: Michal Růžička, MAFRA

Majitelé pivovarů chtějí získat alespoň peníze ze spotřební daně od státu zpět. Také chtějí po státu buď kompenzaci nákladů na pronájem prostor, nebo dočasné snížení DPH či spotřební daně.

Pivovary uvedly, že pokud jim stát odmítne pomáhat, budou nuceny zvýšit ceny piva. Jde o všem pivu, jak lahvovém, tak točeném.

Share