Pět životních lekcí od Coco Chanel: vždy parfém, nikdy cibuli

Existuje slavný příběh o tom, jak slavný spolupracovník Paul Poiret kdysi zastavil Gabrielle „Coco“ Chanel na ulici v Paříži a pohrdavě zíral na její šokově jednoduchou sukni, předchůdce ikonických malých černých šatů.

Zdroj: Tatler.com

„Pro koho truchlíš, mademoiselle?“ Zeptal se muž, který oblékal ženy v kaskádách sametu à la Belle Époque. „Pro tebe, panovníku,“ byla hanlivá odpověď.

Ve skutečnosti se této křehké malé ženě téměř jednou rukou podařilo vymyslet to, co se dnes nazývá moderní módou.

Lekce 1: „Úspěch často dosahují ti, kteří nevědí o možnosti selhání.“

Nedávno mi přítel řekl: „Coco Chanel nevařila.“ To znamenalo, že se zaměřila na to, co opravdu milovala a dělala dobře – vybudovala luxusní značku a vaření nechala na těch, kteří v něm vynikali.

Zdroj: Woman.rambler.ru

Lekce 2: „Nelíbí se mi jídlo, které se ozve poté, co jste ho snědli.“

Ačkoli Chanel často chodila s bohatými a slavnými Evropany v nejvyšších kruzích, její vkus byl jednoduchý, i když zůstala sama na vile na Francouzské riviéře.

Na oběd byly obvykle pečené brambory nebo kaštanová kaše. Její kuchaři však měli přísně zakázané používat cibuli. „Nelíbí se mi jídlo, které se po oběde dá cítit,“ řekla.

Zdroj: Leafclover.club

Lindy Woodhead ve své knize Paints of War, která popisuje piknik pořádaný Elenou Rubinstein a Elizabeth Arden, na kterou byla pozván Coco, říká, že „měla v potravě výstřední chuť a nemohla vydržet vůni kořeněného jídla. Vůně smažených žeber, horké omáčky, cibule a horkých fazolí způsobila, že byla nemocná. “

Lekce 3: „Luxus musí být pohodlný, jinak to není luxus“

Koncept malých černých šatů byl dar od Chanel ženám po celém světě. „Barva, která vám vyhovuje, je módní,“ řekla. Před Chanel byla černá považována za barvu smutku, ale silueta, kterou vynalezla, textilie používaly jako hedvábí, tyl, krajku, délku těsně pod kolenem a také skutečnost, že takové šaty zeštíhlují jakoukoli postavu, navždy učinily tyto šaty nadčasovými.

Zdroj: Slon.fr

Lekce 4: „Vždy nosit parfém“

Dva ze slavných výroků Coco hovoří samy za sebe: „Žena, která nenosí parfém, nemá budoucnost“ a „Kam byste se měli parfémovat? Kamkoli chcete být líbání.“

Zdroj: Pinterest.com

Když chemik pracující pro Chanel vytvořil parfém za použití syntetických chemikálií (aldehydů), dostal trvalou vůni, která byla rozdílná od všeho jiného. Parfém, který byl uschován do čtvercové láhve, charakterističtější pro pánské parfémy, a nazvaný Chanel no. 5 – číslo, které se stalo pro Coco velice šťastným.

Lekce 5: „Protože jsem v náručí muže, nechci vážit víc než ptáček!“

Chanel nebyla vegetarián ale lze s jistotou říci, že by nejedla Big Mac (i když by pravděpodobně byla nejlépe oblečenou zákaznicí).

Milovala šampaňské, horkou čokoládu, kterou vypila v kavárně Chez Angelina na Rue de Rivoli v Paříži, sýr, sušenky. Každý den se snažila jíst kaviár a pít červené víno, aby zůstala mladá a krásná.

Zdroj: Trendencias.com

Chanel věřila, že když je žena v náručí, váha ženy by měla být jako u ptáka, jaký je lehký jako jeho peří. Na konci svých let se Chanel rozhodla, že v Paříži je příliš mnoho žen s nadváhou.

„Nejdůležitější věcí není jíst,“ řekla jednou fotografce časopisu módy. „Nesnáším, když vidím množství jídla, které Francouzi jedí.“

Share