Nejčastěji se podvodníci zaměřují na seniory: Policisté popsali jejich taktiku a jak se proti nim bránit

Podvodníci nikdy neodpočívají, a když mají obyčejní lidé svátek, pak je pro podvodníky čas aktivní „práce“. Tito lidé různými lstí podvádějí ostatní, velmi často podvádějí seniory. Vymýšlejí různé nové způsoby, jak podvádět lidi, a tak policie chce všechny varovat před možným nebezpečím.

Policisté vysvětlili, že podvodníci se velmi často zaměřují na seniory. Právě tato skupina lidí je vysoce ohroženou skupinou.

Zdroj: Právo / Lukáš Táborský

Čím je starší člověk, tím větší je pravděpodobnost, že se nemůže bránit. Jen kvůli fyzickým nebo psychickým indispozicím.

Také lidé starší generace jsou mnohem důvěřivější. Podvodníci to využívají k vloupání do domu.

Když podvodníci pod různými záminkami proniknou do domu ke své oběti, následky mohou být velmi žalostné.

Zdroj: Profimedia

Nejčastěji okrádají, berou peníze a šperky, pro některé lidi to mohou být jejich poslední úspory. Výrazně méně často, ale stále existují případy s negativnějším koncem podobné situace.

Podvodníci mají nějakou sadu taktik, které používají, aby se dostali do domu nebo bytu oběti. Například přicházejí a hlásí za přeplatek za vodu, plyn, elektřinu atd.

Někdy předstírají, že jsou sociálními pracovníky. Přicházejí, nabízejí nějakou slevu, žádají o rozměnění peněz atd. Během toho mohou snadno ukrást.

Zdroj: Profimedia.cz

Dalším populárním podvodem je „vnuk“. Podvodník může zavolat a představit se jako vnuk, po kterém požádá o peníze na právníka, půjčit si na dluh nebo něco podobného. Poté říká, že vyzvednout peníze přijde jeho kamarád.

Také podvodníci rádi předstírají, že jsou opraváři. Může oznámit, že potřebuje vyměnit měřič na radiátoru. Poté realizují svůj plán loupeže.

Policie proto doporučuje některé věci, aby se lidé mohli bránit. V první řadě je rozhodně nepouštět do domu nikoho neznámého. A je jedno, jak se prezentují.

Zdroj: Profimedia.cz

I když znají jména vašich blízkých příbuzných to může být také podvod. Mohou také použít velmi neutrální prosbou, jako je pití vody nebo použití toalety.

Podvodníci neznají slušnost a je jim jedno, že žijí jiní lidé. Proto je mnohem lepší, abyste vůbec neotvírali dveře.

Nikdy nedávejte a neposílejte peníze cizím lidem. Pokud někdo z vašich blízkých potřebuje peníze, dejte mu tyto peníze osobně.

Zdroj: Shutterstock

Nejlepší je ukládat peníze v nějaké bance, ale ne doma. Počet podvodníků, kteří kradou peníze z bankovních karet je mnohem menší než těch, kteří kradou hotovost.

Pokud máte podezření, že vám volal podvodník, ukončete rozhovor a zavolejte policii. Ve všech potřebných případech volejte na číslo 158.

Share