Hygienici zjistili, zda v Praze existují klíště pozitivní na encefalitidu

Letos pražští hygienici nezachytili klíšťata pozitivní na klíšťovou encefalitidu. Stejné výsledky byly ukázány laboratorními rozbory loni. Kolik klíšťat je infikováno lymeskou nemocí bude známo asi na konci srpna. To uvedla Jaroslava Zelenková z pražské hygienické stanice.

„Klíšťata z lokalit, kde obvykle sbíráme, byla na encefalitidu negativní ve všech stádiích od larev po dospělce,“ řekla Zelenková.

Hygienici sledují obvykle na jaře v Praze devět lokalit, z nichž mnohé sledují více než 20 let. Klíšťata sbírají v Prokopském údolí, v Kunratickém lese, Divoké Šárce, v Klánovicích a dalších místech.

Zdroj: aroundprague.cz

Letos podle Zelenkové nebyla do analýzy zahrnuta Stromovka, protože hygienici našli v parku v Praze 7 pouze jediné klíště.

Klíšťata pozitivní na klíšťovou encefalitidu se naposledy objevila ve sledovaných lokalitách v roce 2017 v Kunratickém lese. Naopak, borelióza u klíšťat byla v loňském roce potvrzena v několika oblastech.

Loni nejvíce klíšťat infikováných lymeskou nemocí hygienici zachytili v Praze 5 v Prokopském údolí. Z 50 testovaných klíšťat bylo 24 pozitivních. Podobné byly výsledky i v roce 2018. Dalšími oblastmi, kde se loni vyskytovala infikovaná klíšťata, byly Divoká Šárka, Satalice a Klánovice.

Zdroj: blesk.cz

Podle údajů na webu pražské hygienické stanice se letos v Praze 33 lidí onemocnělo boreliózou a 8 – klíšťovou encefalitidou. Hygienici radí lidem, aby do lesa si oblékali dlouhé kalhoty, trička s dlouhým rukávem a používali repelenty. Po návratu z přírody je nutné se pečlivě prohlédnout, odstranit klíště co nejrychleji a dezinfikovat postižené místo.

Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se do konce června nakazilo klíšťovou encefalitidou 158 lidí. To je více než loni za stejné období. Počet případů lymeské nemoci se snížil, onemocnělo 1 035 lidí.

Zdroj: barrandov.tv

Lymská borelióza je infekční onemocnění, která postihuje klouby, kůži a nervovou soustavu. Očkování nelze předcházet této nemoci. Zatímco borelióza se přenáší po 24 hodinách, k nákaze virem encefalitidy stačí dvě hodiny. Existuje očkování proti virům způsobeným klíšťovou encefalitidou. Jedna dávka vakcíny stojí 900 korun.

Nejprve se očkování provádí dvakrát ročně a poté každých 5 let. Pacienti po nakažení encefalitidou obvykle trpí horečkou s bolestí hlavy, kloubů nebo svalů. Bez léčby může nemoc přejít v zánětlivé postižení mozkových blan.

Share