Erdogan umožnil muslimům modlit se nepřetržitě v Hagia Sophia

Katedrála, která se vrátila do stavu mešity, bude otevřena muslimům 24 hodin denně. Včera se konala první modlitba od roku 1934 v Hagia Sophia.

Zdroj: Aa.com.tr

Hagia Sophia v Istanbulu bude otevřena 24 hodin denně pro muslimské bohoslužby. Odpovídající příkaz vydal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, uvedl guvernér Istanbulu Ali Yerlikaya na Twitteru.

„Mešita Hagia Sophia bude otevřena 24 hodin denně.“ Vyjadřujeme vděčnost našemu prezidentovi, “napsal.

Zdroj: Rbc.ru

Hagia Sophia byla postavena v 6. století a je již dlouho symbolem křesťanství na východě. Po zajetí Konstantinopole Osmanskou říší v roce 1453 byl chrám přeměněn na mešitu. Od roku 1934 pracoval v muzeálně neutrálním stavu. Začátkem července turecká státní rada zrušila rozhodnutí, kterým se Hagia Sophia změnila na muzeum, a Erdogan podepsal dekret, kterým se má vrátit do stavu mešity.

Zdroj: Dw.com

Řada zemí, včetně Řecka, Francie a Spojených států, se postavila proti změně statusu katedrály. V ruské pravoslavné církvi byla transformace sv. Sofie na mešitu nazývána „fackou tváří v tvář světovému křesťanství“. Kreml poznamenal, že pro mnoho turistů, včetně těch ruských, je katedrála mistrovským dílem světové architektury a „posvátné, duchovní hodnoty“, a vyjádřil naději, že Turecko vezme v úvahu status Hagia Sophia jako místa světového dědictví.

Zdroj: Watea.es

UNESCO vyjádřilo politování nad rozhodnutím Ankary změnit status katedrály a vyzvalo turecké úřady, aby zachovaly „univerzální hodnotu místa“. V reakci na to ministerstvo kultury země slíbilo, že se postará o zachování budovy jako historické a kulturní hodnoty i poté, co se promění v mešitu.

Zdroj: Hurriyetdailynews.com

24. července se konal „namaz“ v Hagia Sophia poprvé od roku 1934. Věřící byli nejen uvnitř budovy, ale také na území před katedrálou. Erdogan se také zúčastnil modlitby. Pro udržení muslimských služeb byly křesťanské mozaiky na stěnách chrámu zakryty závěsy a do interiéru byly přidány koberce.

Share