„Cestování do zahraničí by mohlo situaci v Česku zhoršit. Mohla by z toho být i druhá vlna“: epidemiolog Maďar si myslí, že hromadné dovolené v zahraničí může způsobit zvýšení počtu nakažených a má na to nepříjemnou radu

Epidemiolog Rastislav Maďar si myslí, že cestování zahraničí může způsobit zvýšení počtu nakažených koronavirem a vést až ke druhé vlně epidemie.

Nyní je ale situace klidná a omezovat cestování do zahraničí či po ČR není potřeba. Nákaza se vyskytuje pouze ve třech větších ohniscích.

Zdroj: Twitter

První pacienti, kteří se nakazili v zahraničí během dovolené, se objevili minulý týden.

Maďar říká, že by lidé mohli koronavirus znovu přivézt ze zahraničí, a tak by vznikla nová ohniska nákazy. Šíření covid-19 by mohlo vyvolat i druhou vlnu epidemie.

Zdroj: truni.sk

Zatím se ale přesně neví, kde se turisté nakazili. Mohlo se to stát i po cestě. Dle odborníků se počet případů v létě bude zvyšovat.

O nějakých omezeních se teď nemluví, a pokud se počet pacientů bude zvyšovat, lidé budou na to upozornění.

Zdroj: rozhlas.cz

Nejsou ani žádné restrikce ohledně cestování po České republice. Pro zahraniční země se používá semafor a zelené země jsou pro cestující celkem bezpečné.

Zdroj: novinky.cz

Rastislav Maďar však nevyloučil možnost, že se barva země změní třeba na červenou už během cesty, proto jistotou bude zůstat doma.

Zdroj: ehutnik.cz

Pro rizikové skupiny epidemiolog doporučuje cestování osobním autem a místo hotelu se ubytovat apartmánu.

Share