Andrej Babiš oznámil, že ČR asi dostane největší nárůst peněz ze všech zemí EU: „Já myslím, že to už je asi na strop“ řekl premiér

Premiér ČR Andrej Babiš uvedl, že Česko má nyní možnost získat o 2,8 miliardy eur více z fondu obnovy EU, než původně navrhovala Evropská komise. V přepočtu na národní měnu jde zhruba o 75 miliard korun. To stalo možné díky změnám kritérií ve fondu obnovy. To vše premier řekl po druhém dni summitu, kdy evropští lídři diskutovali o fondu obnovy ekonomik zemí EU po krizi koronaviru.

Také na summitu se diskutovalo o rozpočtových otázkách na příštích 7 let.

Autor: Hans Štembera

Šéf Evropské rady Charles Michael změnil svůj návrh a nyní by podle nového návrhu mohla ČR získat další miliardu eur v rámci kohezní politiky ve víceletém rozpočtu.

Zatím není nic schváleno. V sobotu se převážně diskutovalo o podmínkách pro získání peněz evropskými státy, a to tak, aby bylo respektování vlády práva.

Andrej Babiš novinářům řekl, že Charles Michael nabídl nový klíč, který pomůže efektivněji rozdělovat granty z fondu.

Zdroj: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Podle premiéra je to nejvetší narůst ze všech zemí Evropské unie a je to velmi dobrá informace pro náš stát.

Původně EK navrhla, že by ČR mohla z grantů získat zhruba osm miliard eur. To je zhruba 213 miliard korun.

Šéf Evropské rady vyslovil návrh, podle kterého by Česko mohlo do svých strukturálních fondů dostat 1 miliardu eur na rozvoj regionů.

Zdroj: newsroom.consilium.europa.eu

Je pravděpodobné, že tyto peníze budou použity i na zvýšení zaměstnanosti obyvatel.

Andrej Babiš oznámil, že od konce května se jim podařilo zvýšit příjem případné pomoci o 75 miliard korun včetně těchto 27 miliard.

„Já myslím, že to už je asi na strop. Uvidíme, jak to vůbec dopadne s tím rozdělením“ řekl Andrej Babiš.

Zdroj: Facebook

Předseda České vlády dodal, že premiéři a prezidenti se ještě jednou sejdou a dohodnou se, ale neví, zda bude dosaženo kompromisu.

Změnil se poměr mezi granty a úvěry. Tak například země jako Rakousko, Dansko, Švédsko a Nizozemsko trvaly na tom, aby 50 miliard eur přesunuly z grantů do půjček.

Zdroj: ČTK

Nyní je nový podíl 450 miliard eur na grantech a 300 miliard eur na úvěrech. Tyto země chtějí i další změny, proti tomu se však staví Španělsko a Itálie.

Tyto dvě země nejvíce dostávají peníze z fondu obnovy.

Zdroj: reprofoto FB Andrej Babiš

Premiér se zmínil i o nevyřešené otázce respektování vlády práva. Předseda české vlády řekl, že nyní nemohou dohodnout mezi sebou tři státy, a to Nizozemsko na jedné straně a Polsko společně s Maďarskem na straně druhé.

„Zatím to nevypadá na nějakou dohodu“ dodal Andrej Babiš. Podle něj je ještě třeba diskutovat o mnoha různých věcech.

Share