247 nových případů nákazy ve středu: Kvůli zvýšenému počtu aktuálně nemocných ministr zdravotnictví Adam Vojtěch plánuje provést revizi statistik

Počet nově nakažených koronavirem ve středu činil 247 lidí. To je největší ukazatel od konce minulého měsíce. Celkový počet nakažených od 1. března činí 14 570 lidí. V současné době onemocní koronavirem 5 062 lidí a za celou dobu epidemie zemřelo na tuto nemoc 364 lidí.

V noci na 23. července ministerstvo zdravotnictví poskytlo aktualizované statistiky. Ve středu byl největší počet nových případů nákazy po 28. červnu, kdy ten den bylo 305 případů nákazy.

Zdroj: mzcr.cz

To je dost velký ukazatel, zejména pro poslední dobu. Například počet nakažených přes 200 lidí po 28. červnu byl jen dvakrát.

Vzhledem k tomu, že počet lidí, kteří jsou aktuálně nemocní, je vyšší než 5 tisíc, rozhodl se ministr zdravotnictví provést revizi statistik.

Zdroj: mzcr.cz

Podle něj může být počet zotavených o něco větší a počet nemocných o něco menší.

To může být způsobeno skutečností, že statistiky o uzdravených nejsou aktualizovány včas, ne všichni uzdravení mohli být zapsáni do statistik.

Zdroj: mzcr.cz

Adam Vojtěch uvedl, že se podívá, jak se situace vyvine do pátku, načež se zamyslí nad tím, jaká přesně opatření bude možné zavést pro boj s virem.

Zdroj: mzcr.cz

Jaká přesně opatření měl na mysli, neuvedl, ale podle něj není pro ekonomiku nic nebezpečného. Možná to bude nošení roušek ve vnitřních prostorech nebo něco podobného.

Ministr zdravotnictví se domnívá, že nyní nejde o druhou vlnu koronaviru.

Zdroj: mzcr.cz

„Stále platí to, že všechny kraje na tom nejsou stejně. Některé mají minimální záchyt“ řekl Adam Vojtěch.

Nyní je nejhorší situace s počtem nemocných za poslední dobu v Moravskoslezském kraji. Je tam zhruba 68 nemocných koronavirem na 100 tisíc obyvatel.

Zdroj: Caitlin Ochs / Reuters

Ve Frýdecko-Místecku je tento počet menší o zhruba třetinu a činí 40 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Nyní je největší lokální ohnisko nákazy na Jablonecku. Tam je nyní 24 nakažených lidí na 100 tisíc obyvatel.

Zdroj: Michaela Danelová / iROZHLAS.cz

V Libereckém kraji se situace zhoršila a lidé kvůli tomu budou opět nuceni nosit roušky. Situace se zhoršila také v Praze, kde je nyní 15 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Zdroj: ČTK

Naštěstí u většiny lidí onemocnění probíhá v mírné formě. Hospitalizováno je nyní 141 lidí, z toho 22 je ve vážném stavu.

Share