„Opravdu na tom nejsem dobře“: Zpěvačka Marta Kubišová má obavy o svůj život

Sama se rozhodla, že hranice svého domova neopustí. Kvůli tomu zmeškala premiéru filmu Havel a to se jí zjevně nelíbilo. To když byla Marta Kubišová kamarádkou Václava Havla, společně prošli různými životními etapami. Nyní se velmi bojí nakazit koronavirem, protože je jí 77 let a navíc trpí chronickou obstrukční plicní nemocí.

Zpěvačka a herečka se bojí o své zdraví. Pokud by podle ní onemocněla jinou nemocí, pak je vysoká pravděpodobnost, že skončí na přístrojích, nebo dokonce zemře.

Zdroj: Herminapress

Poté, co dostala infarkt, přestala kouřit, což dělala dlouhé roky. Teď i když jde s dcerou na procházku, bedlivě sleduje, aby nepotkala někoho jiného.

„Mám strach o život. To je ale lidské. Opravdu na tom nejsem dobře.“ vysvětlila Marta Kubišová.

Zdroj: ara, ČTK

Při premiéře filmu měla zpěvačka rezervované místo v první řadě. Byla velkou kamarádkou prezidenta Václava Havla a v mnoha ohledech ho podporovala.

Zdroj: BPŽ / ČSFD / ČT

Během filmu často zazní její hlas. Češi vnímají Martu Kubišovou jako jeden ze symbolů let 1968 a 1989. Tehdy zněla její slavná Modlitba pro Martu.

Zdroj: ara, ČTK

Pro film o Václavu Havlovi si Marta Kubišová speciálně znovu zazpívala tuto píseň. Zpívala ji spolu s mladoboleslavským sborem Paprsek. Vedoucí tohoto sboru je skladatel Petr Malásek.

Film viděla ještě o něco dříve, takže ho zná. Reakce některých kritiků i diváků ji ale evidentně naštvala. Podle ní je tento film opravdovou senzací a Václav Havel je v něm vyobrazen tak, jak byl.0

Foto: Michal Protovanský, Mária Rušinová

„Šíleně mě vytáčí, když slyším, že rozděluje společnost“ řekla Marta Kubišová. Zpěvačka a herečka nechápe, že po třiceti letech už mají někteří lidé jiný názor.

Marta Kubišová se snažila vysvětlit, že první český prezident nemohl být jiný. Neměl žádné zkušenosti s politikou a řízením státu.

Zdroj: ara, ČTK

Navíc nemohl jen zrušit KSČ. Kdyby to udělal, bylo by to proti demokracii. A Václav Havel spolu se svými příznivci právě chtěli demokracii.

Říká, že je třeba vzít v úvahu období, kdy se to všechno dělo, pak bude vše mnohem srozumitelnější.

Foto: Michal Protovanský, Mária Rušinová

Také Marta Kubišová připravuje svou knihu. Prozradí, jak to tehdy probíhalo a vyjádří svůj názor. Už teď se připravuje, že se objeví řada kritiků.

Share