Roman Prymula řekl, kde vidí největší riziko šíření koronaviru: uvažuje se i o znovuzavedení roušek ve vnitřních prostorech v Praze

Epidemiolog Roman Prymula se domnívá, že nárůst počtu nemocných není trendem, ale nebezpečí vidí d klubech a ubytovnách.

Nárůst v posledních dnech byl dle Prymuly hlavně způsoben Prahou, kde došlo ke vzniku ohniska v klubu Techtle Mechtle. Hlavní město považuje za rizikové.

Zdroj: barrandov.tv

Vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví doporučuje držet rozestupy, mýt ruce a uvažuje o zavedení nošení roušek v Praze.

Nejvíce rizikové jsou dnes domy pro seniory, kluby a hromadné akce.

Zdroj: blesk.cz

Už brzy by se okresy měly řídit novým semaforem, který by ukazoval úroveň rizika nakažení. Takže Praha by mohla schválit opatření, která nejsou pro celou republiku běžná.

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

Dalším rizikem jsou pendleři v pohraničních zónách. Hlavně Moravskoslezský kraj.

Ubytovny Roman Prymula považuje za tikající bomby, protože se zde virus může šířit mezi zahraničními pracovníky.

Zdroj: e15.cz

Dle Prymuly nárůst nemocných se může stále zvyšovat, protože opatření byla zrušená po celé Evropě. Nyní však průběh nemoci je lehčí, a to naplňuje optimismem.

Musí se však myslet na nemocniční kapacity, aby byly připraveny k možnému exponenciálnímu nárůstu.

Zdroj: ihned.cz

Nyní průběh onemocnění je lehčí než na počátku a Roman Prymula si myslí, že existuje několik důvodů, proč se tak stalo.

Jedním z nich je mutace virusu. Další příčinou může být to, že se lidé pohybují venku a dostávají menší dávky viru, protože se používají ochranné pomůcky.

Zdroj: irozhlas.cz

Nakonec epidemiolog řekl, že nejvíce nebezpečnými jsou lidé, kteří jsou nakažení, ale nemají žádné příznaky onemocnění, protože šíří koronavirus kolem sebe a nikdo o tom neví.

Zdroj: novinky.cz

Share