Účastnit se chytré karantény bude s největší pravděpodobností i armáda: „Bude zřízen orgán, který to bude dozorovat z nejvyšší úrovně“, řekl Roman Prymula

Je pravděpodobné, že vláda vytvoří centrální orgán pro pro dozor nad chytrou karanténou. Uvedl to v pondělí zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Účastnit se chytré karantény bude ministerstvo zdravotnictví a armáda. Zatím však není známo, kdo bude tento proces řídit.

Před časem předseda vlády Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček hovořili o možnosti, že inteligentní karanténu bude řídit armáda.

Zdroj: Agencja Gazeta, Reuters

Proti tomu se ale postavil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a řekl, že alespoň část chytré karantény by mělo vést Ministerstvo zdravotnictví.

Podle ministra zdravotnictví se nyní všechny podmínky sčítají tak, že s největší pravděpodobností dojde ke spolupráci obou ministerstev.

Zdroj: Slavomír Kubeš, ČTK

Chytrá karanténa zahrnuje vyhledávání lidí prostřednictvím mobilů, které by mohly být v kontaktu s osobou nemocnou koronavirem. Armáda má s tím zkušenosti.

Zástupci ministerstva obrany už uvedli, že jejich ministerstvo má plány na inteligentní karanténu. Nyní už zhruba chápou, jak přesně se mohou do procesu vrátit.

Zdroj: Instagram

Adam Vojtěch mezitím uvedl, že s největší pravděpodobností budou spolupracovat s armádou. Armáda by podle něj mohla posílit práci chytré karantény.

Ministr zdravotnictví však dodal, že není možné, aby tento projekt plně řídila armáda. Podle něj je nutné, aby v tomto projektu byl vždy názor epidemiologů a dalších odborníků z ministerstva zdravotnictví.

Zdroj: Michal Růžička, MAFRA

„Bude zřízen orgán, který to bude nějakým způsobem dozorovat z té nejvyšší úrovně“ řekl Roman Prymula.

Ministr vnitra Jan Hamáček v pondělí také uvedl, že dohlížet na projekt chytré karantény by měl speciální orgán. Měli by tam být zástupci ministerstva zdravotnictví a armády.

Zdroj: Profimedia

Dodal, že pokud tento orgán vznikne, nebude v takovém případě již potřeba obnovit fungování Ústředního krizového štábu.

Premiér mezitím naznačil, že by armáda mohla vést tento projekt, protože funguje velmi dobře. Uvedl to v neděli na svém Facebooku.

Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

K podobnému prohlášení se vyjádřil i ministr vnitra Jan Hamáček. Řekl, že armáda to zvládala, ale ministerstvo zdravotnictví mělo určité potíže.

Jan Hamáček předpokládal, že pokud ministerstvo zdravotnictví nezvládne řízení, bude projekt opět předán armádě.

Zdroj: Instagram

Ale jsou tu dva body. Ministr zdravotnictví se bude muset sám vzdát řízení tohoto projektu a zároveň by měl ministr obrany souhlasit s převzetím této funkce.

Share