Je to jeho první vystoupení Miloše Zemana na veřejnosti za tento měsíc: Prezident ve středu na Hradě jmenoval 33 nových soudců

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval nové předsedy soudů. Předsedou pražského městského soudu tak bude Jaroslava Pokorná a předsedou Plzeňského Krajského soudu bude Alexandr Krysl. Tyto dva soudce navrhla jmenovat ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Prezident popřál novým předsedům, aby na ně neměly vliv různé lobbistické skupiny.

Jaroslava Pokorná a Alexandra Krysl nahradí v těchto funkcích Libora Vávru a Miloslava Sedláčka. Koncem září letošního roku jim vyprší mandát, který jim byl dán na sedm let.

Zdroj: Facebook M. Zemana

„Jediné, co bych vám popřál, je, abyste se nenechali ovlivnit ve vaší náročné práci nikým jiným než sebou samým, vaším zdravým rozumem“ popřál Miloš Zeman novým předsedům.

Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Prezident zmínil, že existují různá lobbistická uskupení a soudci je musí umět čelit. Dodal, že věří v nové předsedy, protože ví o jejich důstojné minulosti.

Zdroj: Dan Materna, MAFRA

Také ve středu se konalo jmenování dalších 33 soudců na Pražském hradě. Jak bylo nutné, všichni přítomní byli v rouškách. Jejich věk byl 30 až 42 let, z toho 20 byly ženy.

Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Prezidenta už dlouho neviděli na veřejnosti. Naposledy vystoupil na ambasádě USA a to bylo ještě koncem minulého měsíce.

Předsedou Městského soudu v Praze se chtělo stát pět kandidátů, z nichž tři byli místopředsedy tohoto soudu.

Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Soudcovská rada navrhla jmenovat do funkce Jana Kadlece, který je místopředsedou trestního úseku. Ministerstvo spravedlnosti ale navrhlo kandidaturu Jaroslavy Pokorné. Předtím byla soudkyní v Praze 10.

Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

V Plzni ministerstvo spravedlnosti navrhlo jmenovat Alexandra Krysla.

Na ministerstvu kandidáta charakterizoval jako takového, který dobře zná problematiku obvodních soudů a „nebojí se přijímat i nepopulární opatření“.

Zdroj: Blesk / TONDA TRAN

Jeho konkurentem byl také místopředseda Plzeňského Krajského soudu Jiří Levý. Doporučila ho Soudcovská rada.

Share