Kancelář prezidenta žádá omluvu a kompenzaci 5 milionů korun: bývalý radní Brna-středu Svatopluk Bartík před časem prohlásil, že český prezident Miloš Zeman má závažnou nemoc

21. července pokračovalo jednání soudu o žalobě Kanceláře prezidenta. Bývalý radní Brna-středu Svatopluk Bartík před časem prohlásil, že český prezident Miloš Zeman je nemocný na rakovinu. Právě z tohoto důvodu se nyní Kancelář prezidenta soudí s bývalým radním. Nyní soud posuzuje jeho výši majetku. Protože jde o velmi citlivou záležitost, jednání soudu je uzavřené, veřejnost tam nemůže být. Není také známo, kdy soud rozhodne.

V roce 2017 krátce před volbami českého prezidenta napsal Svatopluk Bartík na svém Facebooku, že Miloš Zeman trpí rakovinou.

Zdroj: Facebook M. Zemana

Dodal také, že kandidát se léčit nechce a že v takové situaci by Zeman mohl žít ještě několik měsíců, ale nic víc.

Kancelář prezidenta se po tomto případu odvolala k soudu a požaduje po bývalém radním veřejnou omluvu a kompenzaci pět milionů korun.

Foto: Zdeněk Matyáš

Svatopluk Bartík poskytl soudu dokumenty o svém majetkovém poměru. Prezidentův obhájce uvedl, že příjmy a výdaje obžalovaného neodpovídají a chce je prověřit.

Zdroj: Blesk / Karel Kopáč

Obhájce obžalovaného poté požádal, aby další jednání soudu probíhalo za zavřenými dveřmi a veřejnost byla z místa jednání soudu vyloučena. Soud jeho žádosti vyhověl.

Kromě toho advokát Svatopluka Bartíka požádal soud, aby na dalších jednáních nebyla veřejnost přítomná. O tom zatím soud nerozhodl.

Zdroj: Blesk / Jiří Nováček

Kancelář prezidenta se kvůli tomu obrátila na soud ještě v listopadu 2017. Soud se případem začal zabývat loni v září.

Tehdy se strany pokusily smířit, ale tento pokus byl neúspěšný. Soud poté jednání odložil na neurčito, protože bylo nutné získat lékařské posudky.

Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček

Podruhé se jednání soudu uskutečnilo v polovině minulého měsíce. Znovu se ale nic neřešilo, protože Svatopluk Bartík musel doložit doklady o svých majetkových poměrech.

Zdroj: Blesk / Jiří Nováček

Svatopluk Bartík své tvrzení o prezidentově nemoci z Facebooku stáhl. Tehdy to vysvětlil tím, že z toho vyplynulo mnoho negativu vůči Miloši Zemanovi i vůči němu samotnému.

Share