Systém je připraven na možné podzimní zhoršení situace: Ministr Vojtěch odmítá selhání chytré karantény a říká, že trasování funguje dobře

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch promluvil o tom, jak funguje chytrá karanténa a o přípravách na podzim.

Vojtěch říká, že trasování funguje dobře. Někdy dojde na lidský faktor, ale většinou problémy nejsou. Výsledky testů lidé mají do 24 hodin.

Zdroj: televizeseznam.cz

Ministr dodal, že se občas nestíhá s odběry vzorků, a proto se musí zvýšit testovací kapacita. Jinak je přesvědčen, že chytrá karanténa je funkční.

Politik uvádí jako příklad Moravskoslezský kraj, kde počet nakažených klesá.

Zdroj: seznamzpravy.cz

Hygienici i přes obvinění moderní systémy využívají, pokud je k tomu potřeba. Pomáhá také armáda a musí se jen zapracovat na tom, aby všechny systémy byly více propojeny.

Adam Vojtěch říká, že pokud člověk má příznaky onemocnění, obrátí se na praktického lékaře a následně mu bude odebrán vzorek na určeném místě.

Zdroj: irozhlas.cz

Pokud výsledek je negativní, dostane sms nebo to zjistí na internetu. O pozitivním výsledku informuje lékař nebo hygienici.

Také je možné využívat trasování a vzpomínkové mapy, kde se člověk pohyboval. Nakažený pacient ale musí s tím souhlasit.

Zdroj: irozhlas.cz

V září by měla být v provozu aplikace E-rouška 2.0. Ta muže rozeznat, s kým se člověk setkal a jak dlouho byli spolu.

Pro její maximální efektivitu je ale potřeba, aby ji nainstalovalo co nejvíce lidí. Zatím ji má jen 250 tisíc.

Zdroj: ihned.cz

Následující verze bude fungovat na všech telefonech a na ministerstvu věří, že si aplikaci stáhne mnohem vice lidí.

U seniorů situace je složitější, protože se často brání novým technologiím. Časy se ale mění a mnoho starších lidi chytré telefony již mají.

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

Adam Vojtěch však dodává, že E-rouška bude dobrovolná. Věří, že na podzim silně pomůže, protože se v toto období projeví také sezónní chřipka.

Ministr řekl, že nemocnice jsou na zátěžové období připravené a mají zásoby ochranných pomůcek.

Zdroj: barrandov.tv

Vojtěch odmítá obvinění, že chytrá karanténa nefunguje a opatření v některých regionech považuje jen za prevenci. Vláda nechce znovu vypínat ekonomiku, a proto se snaží všemi způsoby zabránit šíření koronaviru.

Nakonec ministr zdravotnictví dodal, že zapojení armády neznamená selhání chytré karantény. Jedná se o spolupráci.

Zdroj: irozhlas.cz

Share