„Počet nakažených v Česku zase stoupl“: Přes sto nových případů nákazy denně a možné nošení roušek letos na podzim

Počet nově nemocných koronavirem v ČR opět přesáhl 100 lidí denně. V úterý bylo zjištěno 103 nových případů nákazy koronavirem. V současné době je v naší zemi 4 545 lidí nemocných COVID-19.

Od začátku března, tedy za čtyři a půl měsíce, onemocnělo 13 341 lidí. Bohužel 355 lidí zemřelo, ale 8 441 lidí se vyléčilo.

Zdroj: mzcr.cz

Celou tuto statistiku poskytlo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Celkem je v nemocnicích nyní 132 pacientů s koronavirem, z toho 21 ve vážném stavu.

V pondělí bylo provedeno téměř 3,8 tisíce testů, z toho 64 mělo pozitivní výsledek. Za celou dobu epidemie koronaviru bylo provedeno více než 600 tisíc testů.

Zdroj: mzcr.cz

Převážně nyní se COVID-19 šíří v naší zemi prostřednictvím lokálních ohnisek nákazy, protože ve většině okres nové případy nákazy nejsou.

V Česku jsou nyní známy čtyři poměrně velké ohniska nákazy, a to Karviná, Kutná Hora, Frýdek-Místek a Jihlava.

Zdroj: mzcr.cz

Nejvíce nových nákaz je v Karviné, kde bylo poprvé odhaleno ohnisko nákazy mezi pracovníky dolu. Nyní je tam zhruba 55 nových případů nákazy na 100 tisíc obyvatel.

Ve Frýdku-Místku je to 23 nových nákažených na 100 tisíc obyvatel. Naštěstí tento ukazatel postupně klesá. V Praze je toto číslo 6 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Zdroj: mzcr.cz

Objevilo se i nové ohnisko nákazy mezi zaměstnanci společnosti Varroc Lighting. Byly provedeny testy a u 22 pracovníků byl objeven koronavirus. To je na Novojičínsku.

Zdroj: Deník / Michal Hrabal

Vláda, podle níž je situace stabilní a nepředstavuje nyní žádnou hrozbu, se rozhodla většinu plošných opatření zrušit.

Zdroj: Getty Images

V některých oblastech ale stále platí přísnější opatření, například lidé v Moravskoslezském kraji musejí chodit v rouškách. Existuje také řada dalších omezení.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řekl, že je pravděpodobné, že od října nebo listopadu bude nutné opět nosit roušky v MHD. Důvodem je pak šíření různých respiračních virů a chřipky.

Share