Nejstarší žena v Česku oslavila své narozeniny: je jí už 109 let, nebrala žádné léky, nekouřila, moc nejedla a vždy se snažila být velmi aktivní

V roce 1911 se ve městečku Blížkovice v Jihomoravském kraji narodila Marie Holíková, které je už 109 let. Je nejstarší ženou v Česku, své narozeniny oslavila tuto středu.

Marie se ukázala být velmi aktivní babičkou. Zajímá se, co se v zemi děje, není jí to jedno. Jediné, co se jí nelíbí, je, že se v televizi a rozhlase mluví poměrně rychle.

Zdroj: archiv Šárky Ježkové

V poslední době se zajímala hlavně o téma koronaviru, ale předtím ji zajímal i odchod Velké Británie z EU.

Marie Holíková má ve svém věku ještě velmi dobrou fyzickou kondici. Určitě má nějaké problémy, například teď už nemůže chodit a také už špatně vidí.

Přitom říká, že nemá žádný recept na dlouhověkost, prostě ho nezná. Nikdy nekouřila, téměř nikdy nepila alkohol, moc nejedla a vždy se snažila být velmi aktivní.

Zdroj: archiv Šárky Ježkové

Hodně se pohybovala, dokud to mohla udělat. Je třeba si uvědomit, že to také znamená malé množství odpočinku, téměř neodpočívala.

„Nikdy jsem ale nebrala žádné léky, a to ani teď. Nežila jsem v nadbytku. Pochutnala jsem si na sádle i špeku“ prozradila Marie Holíková.

Zdroj: archiv Šárky Ježkové

Celý život tato žena pracovala v zemědělství. Takhle vypadal život této 109leté babičky.

Vdala se v roce 1937, o rok později se jí narodil syn. Její manžel byl v té době povolán k obraně své vlasti, bylo to v době útoku Adolfa Hitlera.

Za druhé světové války měla tato rodina také velmi těžké věci, stejně jako mnoho dalších, kteří přežili válku. V roce 1942 zatkli bratra jejího manžela a poté zastřelili.

Zdroj: Blesk.cz

Celá její rodina žila ve strachu až do roku 1945, až do konce války. Poté nastal mír a ona tiše žila se svým manželem až do roku 1983, až do jeho smrti.

Vychovávala dva syny, jeden z nich zemřel před dvěma lety, s druhým nyní žije. Má čtyři vnučky, pravnuky a prapravnuky.

Zdroj: archiv Šárky Ježkové

Paní Marie nikdy nebyla konfliktní osoba, vždy byla přátelská. Když jí bylo špatně, doufala, že jí Bůh pomůže, věřila v něj.

Letos je v Česku 569 lidí, jejichž věk je přes 100 let. Je tu ještě jedna žena, které bude brzy také 109 let a nejstaršímu Čechovi je nyní 106 let.

Share